четвер, 30 липня 2020 12:22

Із Криму в Росію незаконно вивезли понад 200 в'язнів

Із Криму в Росію незаконно вивезли понад 200 в'язнів
Окупанти незаконно вивезли з Криму до Росії понад 200 в'язнів. Фото: pixabay.com

У порушення норм міжнародного законодавства російські окупанти продовжують переміщувати ув'язнених з анексованого Криму на територію РФ.

Як повідомляють у доповіді управління Верховного комісара ООН із прав людини (УВКПЛ), під час окупації Криму РФ вивозить ув'язнених до своїх пенітенціарних установ або на стадії досудового розслідування, або для відбування покарання.

Йдеться, зокрема, і про ув'язнених, засуджених у Криму ще до російської окупації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У мережі з'явилося відео затримання нібито українського шпигуна в Криму

За підтвердженими даними УВКПЛ, з Криму в Росію вже перевезли 211 затриманих (200 чоловіків та 11 жінок), у тому числі 125 — під час досудового розслідування. Проте фактична кількість затриманих, перевезених з 2014 року, суттєво більша, вважають правозахисники.

Через великі відстані та фінансові витрати рідні ув'язнених не можуть їх відвідати чи оплатити проїзд адвокатів. 2019 року УВКПЛ зафіксувало 8 справ нинішніх та колишніх затриманих (7 чоловіків та 1 жінка), яких було перевезено з Криму у віддалені місця РФ — з багаторазовими зупинками в різних колоніях і слідчих ізоляторах по всій Росії. У деяких випадках процес тривав кілька тижнів. У всіх цих випадках затриманим та їхнім родичам не повідомляли заздалегідь, де відбуватимуть покарання ув'язнені.

В ООН також закликали знайти дієвий юридичний механізм для повернення українських ув'язнених з Російської Федерації.

28 липня стало відомо, що окупанти в Криму не відпустили кримського політв'язня Руслана Сулейманова на похорон його трагічно загиблого сина 3-річного Муси.

Зараз ви читаєте новину «Із Криму в Росію незаконно вивезли понад 200 в'язнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі