пʼятниця, 23 листопада 2018 17:23

Хроніки окупації Криму: рік тому вбили Вєджіє Кашку

Хроніки окупації Криму: рік тому вбили Вєджіє Кашку
Рік назад померла активістка Вєджиє Кашка-фото ТСН

23 листопада 2017-го у Сімферополі під час затримання російськими силовиками кримскотатарських активістів Бекіра Дегерменджі, Асана Чапуха, Кязіма Аметова та Руслана Трубача загинула 83-річна диседентка кримськотатарського руху Вєджіє Кашка.

Проти них порушили кримінальну справу та звинуватили у начебто вимаганні великої суми грошей у громадянина Туреччини Юсуфа Аїтана. За словами активістів, грошей вони не вимагали, а тільки хотіли, щоб турок повернув жінці кошти, що взяв у борг у неї.

Вєджіє Кашка померла у кареті "швидкої". Затримання викликало сердцевий напад у 83-річної жінки, за версією російського слідства. Наразі судово-медичні експертизи приховуються від родини загиблої активістки, як і особистості силовиків, що проводили затримання.

Вєджіє Кашка стала символом кримськотатарського спротиву. Народилася в селі Ускут (наразі село Привітне - Gazeta.ua) Алуштинського району. Вперше залишила рідний Крим під час депортації кримських татар 1947-го. В 9-річному віці їх перевезли в Узбекистан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На підтримку політв'язнів відбулась акція "Порожні стільці"

Активну діяльність Вєджіє почала разом зі своїм чоловіком у 1950-х, коли щодо кримських татар настало потепління. Вона повернулася до Криму після 1967-го, коли вийшов наказ, який дозволяв кримським татарам приїжджати на півострів. На той час кримці могли тільки приїжджати на свою рідну землю. Жити, прописуватися чи купувати нерухомість їм було заборонено. Її родину двічі виганяли з дому — нібито за порушення паспортного контролю. Вивозили за межі Криму. Але після клопотання академіка Андрія Сахарова (відомий радянський дисидент, фізик-теоретик - Gazeta.ua), з яким Вєджіє активно переписувалася в часи його заслання, їй було дозволено повернутися та прописатися.

З моменту анексії Криму Вєджіє Кашка вела активну антиросійську діяльність, підтримувала ув'язнених земляків і ходила на кожне засідання суду над кримськотатарськими активістами.

Президент України Петро Порошенко заявив, що офіційній версії не вірить і називає смерть активістки вбивством. Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров закликав українські правоохоронні органи прикласти всіх зусиль для розслідування її гибелі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На адмінкордоні з Кримом масово затримують кримських татар

Над затриманими кримськотатарськими активістами досі продовжується кримінальне провадження за обвинуваченням у вимаганні грошей. Скарги та апеляції не допомагають, вони продовжують знаходитись під арештом.

Третій комітет Генеральної асамблеї ООН схвалив нову резолюцію щодо Криму "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна".

Зараз ви читаєте новину «Хроніки окупації Криму: рік тому вбили Вєджіє Кашку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі