четвер, 11 лютого 2021 06:31

Якщо окупація Криму затягнеться, Україна не зможе депортувати росіян

Якщо окупація Криму затягнеться, Україна не зможе депортувати росіян
До окупованого Криму понаїхало близько 400 тисяч росіян-колоністів. Фото: Соцмережі

Україна не зможе депортувати росіян-колоністів з Криму, якщо окупація продовжиться.

Держави Балтії, які перебували під окупацією Росії 50 років не змогли виселити колоністів, бо ці території для них стали батьківщиною, каже Gazeta.ua Олександр Павліченко директор Української Гельсінської спілки з прав людини.

Станом на сьогодні 30% населення держав Балтії складають етнічні росіяни.

"Ми зараз говоримо про 7-й рік окупації Криму. Ми не знаємо, скільки часу півострів буде під військовим контролем Росії й тому говоримо про способи звільнення півострову гіпотетично.

Колективне виселення, депортація заборонена. Щоб здійснювати подібні заходи необхідно розслідувати індивідуальні випадки злочину. Вивчати, як особа заїхала в Крим, чи працювала вона на окупаційні органи влади, на російські силові структури, чи займалася репресіями особисто, чи допомагала їх влаштовувати", - каже експерт.

Депортувати колоністів буде реально лише за умов, якщо вони приймали участь у воєнних злочинах, чи репресіях.

"Україна має демонструвати дотримання міжнародних стандартів, що не підтримують масових депортацій без слідства та суду. Це питання потребує ґрунтовної підготовки, та розв'язання в умовах суспільства, що змінюється і живе за стандартами цивілізованого світу. Так, такі дії не завжди націлені на відновлення справедливості. Проте в деяких випадках такий компроміс необхідний для повернення територіальної цілісності", - пояснює Павліченко.

Повне інтерв'ю читайте тут: Після деокупації Криму Україна не депортує росіян.

Уряду США заборонять визнавати суверенітет Росії над окупованим Кримом.

На розгляд американського Конгресу внесений законопроєкт, йдеться в документі, який був опублікований на сайті Конгресу.

Повний текст документа поки не опублікований.

Законопроєкт був переданий до комітету палати представників з іноземних справ.

Зараз ви читаєте новину «Якщо окупація Криму затягнеться, Україна не зможе депортувати росіян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі