неділя, 03 січня 2021 18:07

Експерти розповіли, коли у Криму повністю зникне вода

Експерти розповіли, коли у Криму повністю зникне вода
Влада на окупованому півострові "освоює"   виділені з російського бюджету гроші, - експерти. Фото: krymr.org

Якщо у Криму найближчими місяцями не пройдуть рясні дощі, півострів може залишитися зовсім без води. Зараз тамтешні мешканці отримують воду за графіком через вичерпання її запасів.

Про це повідомив член експертної ради з гідробіології та іхтіології РАН Микола Шадрін та глава Кримського РАН, доктор геолого-мінералогічних наук Віктор Тарасенко в коментарі виданню "Новая газета", пише "Українська правда".

На думку експертів, влада на окупованому півострові не розв'язує водну проблему, а лише "освоює" виділені з російського бюджету гроші.

Шадрін зазначив, що для нормального забезпечення Криму водою потрібно, в першу чергу, економно її витрачати. Але на півострові ще з радянських часів близько 60% води "втрачається" у водопроводах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Методи Стародавнього Єгипту: як добувають воду в окупованому Криму

За його словами, опріснення морської води - "далека перспектива", а викачування води з водосховищ ніяк не допоможе розв'язувати проблему надалі, скоріше ускладнить її.

Тарасенко визнав, що прогнози метеорологів на поточну зиму "не викликають оптимізму". Передбачалося, що в грудні у Криму випаде 45 мм опадів, а за фактом випало лише 21.

У найближчі 3 місяці прогнозують 30-40 мм, в той час, як для наповнення водосховищ потрібно не менше 100-150 мм на місяць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дощі не врятують: водосховища окупованого Криму не наповняться 2021 року

"Є ризик, що свердловини стануть непридатними. Річ у тому, що підземні води знаходяться в так званих "лінзах", і якщо вибрати з "лінзи" занадто багато, то вода стане солоною і непридатною ні для пиття, ні для поливу", - висловився професор щодо буріння та активного викачування води.

Ідею президента РФ Володимира Путіна про забезпечення Криму водою шляхом підземних джерел, що знаходяться під Азовським морем, вчені також розкритикували. За словами Тарасенка, поки немає 100% впевненості, що прісні води під Азовським морем є в достатній кількості.

У анексованому Криму виник критичний дефіцит прісної води через посуху і припинення водопостачання з материкової України.

Зараз ви читаєте новину «Експерти розповіли, коли у Криму повністю зникне вода». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі