четвер, 11 серпня 2022 21:08

Спецтема: Війна Росії проти України

Експерт розповів, із чого могли стріляти по Новофедорівці

Експерт розповів, із чого могли стріляти по Новофедорівці
По аеродрому могли стріляти з експериментальної зброї. Фото: eastnews.ua

Головний редактор військового порталу Defense Express Олег Катков припускає, що авіабазу в Новофедорівці обстріляли переробленою версією ракети "Нептун".

Ракети від конструкторського бюро "Луч" могли переробити для ударів по наземних цілях, передає "Радіо НВ".

"Технічно це можливо. Ба більше, такий проєкт був. За цю версію свідчить те, що аеродром "Саки" розташований на березі моря, тобто для "Нептуна" політ на ділянці над морем – звична річ", – сказав Катков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибухи в Новофедорівці – показали нові супутникові фото

Це могло б пояснити, чому не спрацювала російська протиповітряна оборона.

"Аеродром прикритий таким чином, що там має бути розміщено декілька батарей С-300, "Панцирів", "Торів", "Буків". Цей район прикритий доволі якісно ППО, але жодного пуску зенітних ракет ми не побачили", – вказав він..

Якщо українська ракета була балістична, то швидкості реакції ППО забракло для перехоплення.

Також могли стріляти з експериментального комплексу "Сапсан".

"Маю нагадати, що на початку 2021 року тодішній міністр оборони Таран повідомив, що комплекс готовий до випробувань на 80 відсотків. Казав, що треба трохи його доопрацювати, для цього виділяються значні кошти, щоб максимально прискорити цю розробку. З огляду на те, що деякі компоненти цього "Сапсана" вже демонстрували й публічно повідомляли про готовність таких речей, як двигун, системи наведення, пуску, інші компоненти, які вже проходили наземні випробування. З огляду на те, що був цілий рік і пів року бойових дій, цілком можливо, що комплекс змогли довести до готовності", – сказав Катков.

Це могло бути перше випробування "Сапсана".

9 серпня у тимчасово окупованому Криму пролунали вибухи в районі російської авіабази "Саки" в Новофедорівці. У Росії заявили, що вибухнув авіаційний боєприпас і вогневого ураження нібито не було.

Міноборони України "не може встановити причину займання" на аеродромі окупантів в українському Криму. Але посилено рекомендує їм вивчати правила протипожежної безпеки та не курити там, де це не дозволено.

Командування повітряних сил ЗСУ підтвердило знищення дев'яти ворожих літаків. Супутникові знімки українського військового аеродрому "Саки" свідчать, що втрати значно більші.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, із чого могли стріляти по Новофедорівці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі