вівторок, 13 червня 2006 18:07

"Вони ходять оправлятися під наші вікна"

  Сміття, сморід і пиво — такий образ сучасної Контрактової
Сміття, сморід і пиво — такий образ сучасної Контрактової

"Дві години мучили. Вимагали, щоб я закрила кіоск із шаурмою, — каже приватний підприємець Марина Морозова, 31 рік. — Але ж тоді пропадуть м"ясо, соуси, майонез. Усі дозволи є, окрім оренди на землю".

Така реакція власників кіосків на Контрактовій на спробу районної влади ліквідувати на площі "малі архітектурні форми". З минулої середи представники відділу благоустрою і дільничний міліціонер перевіряли документи кожної торгової точки.

Зараз 26 підприємців, які тримають у центрі Подолу 20 кіосків, щодня проводять збори і ходять на прийом до районного начальства. Як самі кажуть, "досягають домовленостей". Обіцяють районній владі облаштувати навколо торгових точок територію. Зібрали днями 5 тис. грн і розбили на ці гроші дві квіткові клумби. Тепер намагаються отримати дозвіл на оренду землі.

Ідея ліквідувати на Контрактовій усі кіоски виникла два тижні тому. Під пам"ятником Сковороді проходили збори громадськості, й зо дві сотні подолян одностайно висловилися проти торгівлі в сквері. Прийом склопосуду, нічна торгівля пивом збирають тут натовпи п"яниць і бомжів, казали місцеві.

— Десять років тому в асфальт закатали єдиний туалет і поставили замість нього біотуалети. Тепер біля них сморід, що й пройти не можна, — каже Ірина Маєвська, 43 роки, жителька Костянтинівської. — Увечері та вночі вони ж ходять оправлятися під наші вікна. У двори на пісочниці.

Голова Подільської райради Євген Романенко, 28 років, особисто вирішив чистити Контрактову. Він розповів "ГПУ", що всі кіоски на площі незаконні. Нікому з підприємців не давали дозволу на оренду землі. Тому голова звернувся до міліції, пожежників, санстанції, щоб ті перевірили роботу підприємців.

Бабки з пиріжками платять гроші міліції

На стіні в кабінеті Євгена Романенка висить карта історичного Подолу. Голова райради розповідає: двісті років тому Контрактова була головною вулицею Києва. Тут стояв будинок мерії та найважливіших установ міста.

— Є проект центру Подола, розроблений відомим архітектором Гесте. За ним ми хочемо через три роки відновити Контрактову. Уже є фонтан "Самсон", Гостинний двір. Але досі у самому центрі площі ніби й далі початок 90-х — в антисанітарії торгують снікерсами й шаурмою. Серед зеленої зони без дозволів поставили ігровий комплекс. Але ж це серце міста, як і Андріївський узвіз. Одна з головних площ столиці, куди приїжджають з усього світу туристи.

Романенко каже, що підприємці та бабки з саморобними пиріжками справно платять гроші міліції, тому їх ніхто й не чіпає. Мало того, на площі відкриваються нові незаконні кіоски.

— Ми пропонували місцевим жителям будувати на площі торговельний центр. Але усі проти. У центрі Контрактової буде тільки сквер, як біля пам"ятника Сковороді. Закладемо його брущаткою. І більше — нічого, — обіцяє Євген Романенко.

На Подолі беруть приклад із Печерського району, де ліквідували всю стихійну торгівлю. В Подільському ж районі з 500 наявних кіосків на Куренівці, Подолі, Нивках та Виноградарі 400 торгують незаконно, без дозволів.

Наступним місцем благоустрою на Подолі має стати площа між вул. Ярославською та Нижнім Валом. Там працюють 5 генделиків, 15 кіосків і пункт прийому склопосуду. Це улюблене місце ночівлі бомжів.

Боротьба триває

Учора підприємці з Контрактової ходили скаржитися на голову Подільської райради Євгена Романенка до в. о. голови Подільської райадміністрації Олександра Королюка, 48 років.
— Ми виграли війну, — підсумувала результати зустрічі підприємець Марина Морозова. — Королюк пообіцяв, що до Нового року кіоски стоятимуть. А якщо ми облаштуємо Контрактову, то залишимося тут і надалі.

Зараз ви читаєте новину «"Вони ходять оправлятися під наші вікна"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі