вівторок, 31 травня 2022 18:44

У Києві відкриють центр "Культура Маріуполя"

У Києві відкриють центр "Культура Маріуполя"
У Києві відкриють Центр "Культура Маріуполя". Фото - Facebook

У Києві відкриють центр "Культура Маріуполя", щоб відновити та зберегти творчі надбання та історію міста, яке майже знищили російські загарбники.

Зараз йдуть пошуки приміщення для проєкту, повідомила Діана Трима, директорка департаменту культурно-громадського розвитку Маріупольської міської ради, в ефірі "Українського радіо".

Жінці вдалося евакуюватися з Маріуполя. Та деякі працівники культури там залишилися - "це або їхнє особисте рішення, або так склалися обставини".

"Ми маємо багаторічні напрацювання, і ті фахівці, які вийшли, зараз долучаються. Є амбасадори міста Маріуполя, які багато чого робили для розвитку культури", - розповіла Трима.

Вона також повідомила, що деякі культурні надбання міста оцифровані, тому відновити їх можна. Проте деякі - лишилися в Маріуполі. Але директорка переконана, що головними носіями будь-якої духовної цінності є люди, тому створити центр вдасться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві відкрився центр підтримки переселенців "ЯМаріуполь"

"Нематеріальна культурна спадщина, яка є напрацюванням людей, у нас є. І ми маємо цю платформу відбудувати й накопичувати. Історія, що зараз твориться, це новітня сучасна історія міста, і ми маємо на меті окремим напрямком роботи зробити "щоденник пам'яті", аби зафіксувати спогади та емоційні переживання людей, які проходять цю історію прямо сьогодні. Бо з часом вона стиратиметься, а нам треба зберегти її для нащадків", - сказала Трима.

Центр має стати платформою для виставок, презентацій, перформансів та іншого, що знайомило би світ із Маріуполем. Простір планують відкрити в червні, основою фінансування стануть грантові проєкти.

Маріуполь був заблокований російською армією 1 березня, загарбники поступово захоплювали місто. Під кінець квітня російські війська заблокували останніх захисників Маріуполя на заводі "Азовсталь", а 20 травня заявили про вихід усіх українських бійців із його бункерів. Маріуполь опинився в повній окупації.

Зараз ви читаєте новину «У Києві відкриють центр "Культура Маріуполя"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі