середа, 17 травня 2006 19:04

Супермаркет на Маяковського потрошили чотири години

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Злодії залізли в маркет через забите диктою вікно другого поверху. Зараз його замінили металопластиковим
Злодії залізли в маркет через забите диктою вікно другого поверху. Зараз його замінили металопластиковим

Цей злочин називають крадіжкою року. У березні з супермаркету "Сільпо" на Маяковського, 75/2 винесли товарів на 600 тис. грн. Коли в квітні затримали ватажка угруповання, 56-річного Віктора К., той майже місяць відпирався. Зізнання підписав позавчора.

Cупермаркет на Маяковського — колишній радянський універсам, що геть не змінився за останні 20 років. Двоповерхова будівля не має камер спостереження, сигналізації. У вікнах — звичайні допотопні рами. Жодного напису про приналежність магазину до мережі "Сільпо". Лише всередині видно довгі супермаркетівські прилавки та зо два десятки магазинів, що орендували тут площу.

19 березня супермаркет закрився за розкладом о 23.00. Майже одразу до нього під"їхали чорні "жигулі", за кермом яких сидів згаданий 56-річний Віктор К., поруч — його дружина Юля, 23 роки. На задньому сидінні: 33-річний Валерій, 22-річний Денис і ще один Віктор, 20 років. Прізвища всіх починаються на літеру "К", тому опери й назвали їх "Групою К".

Організував, спланував і керував крадіжкою старший Віктор. Він уже шість разів був засуджений за ст. 185 — крадіжки. Востаннє сидів за пограбування квартири. Цього разу він із дружиною Юлею залишився "на шухері" в машині.

Денис доліз по мотузці до другого поверху

Денис із Валерієм закинули на дах магазину мотузку з гаком. Зачепилися за карниз. Денис доліз по мотузці до другого поверху і ногою вибив фанеру, якою було затулене вікно. Проліз усередину. Слідом за Денисом піднявся Валерій. Наймолодший Віктор залишився на вулиці. У всіх п"ятьох були мобілки з увімкненим віброрежимом — щоб повідомити про можливу небезпеку.

Злодії взялися за другий поверх, де приміщення орендують магазини одягу, парфумерії, прикрас, сувенірів. Спершу вибрали великі дорожні торби "Адідас" у відділі сумок. Потім пішли гуляти бутіками. У сусідньому магазині зібрали годинники. У сумки клали все підряд — дороге, дешеве: в магазині було темно. Потім взялися за парфуми. На першому поверсі знайшли сейф і зламали його фомкою. Витягли з нього 5, 8 тис. грн, 21 мобілку, золоті прикраси. Ще був сейф ломбарду, але його вирішили не чіпати: у стіні побачили вмонтовану сигналізацію. Не потикалися вони й у нижній — продуктовий — відділ.

Двоє охоронців обійшли опівночі навколо супермаркету. Вони не мали права заходити у торговельні зали, а вибитого вікна не побачили. Злодії ж залишили магазин тим самим шляхом — через вікно. Як встановило слідство, грабіжники провели в "Сільпо" понад чотири години. Чорні "жигулі" від"їхали від магазину о четвертій ранку.

Справою "Групи К" займалися троє слідчих Деснянського райвідділу. Заступник начальника відділу карного розшуку Олександр Кузьмін, 31 рік, розповів "ГПУ", що вже через два тижні вони вийшли на 56-річного Віктора К., але не знали про компаньйонів. Співучасників той постійно змінював.

Півтора року тому Віктор зібрав нову компанію. 22-річний Денис був засуджений у Росії за кишенькову крадіжку. 33-річний Валерій таксував у Києві. 20-річний Віктор не працював і не вчився.

Юлія — третя дружина 56-річного лідера групи. Попередня його жінка потрапила разом із ним до в"язниці, а потім розвелася з чоловіком. Замість неї шлюб із Віктором узяла її подруга дитинства — Юля. Жила пара в селі Копилів Макарівського району, де Віктор отримав у спадок від матері хату. Там він зустрічалася зі своїми приятелями.

Оперативники вийшли на "Групу К" через Чернігів, де бандити продали частину вкрадених прикрас. Потім міліціонери вирахували Валерія, який жив на Сирці. Але вирішили не поспішати, брати усіх одразу.

А ты вообще знаешь, к кому пришел?

Опери отримали інформацію, що четверо з п"ятьох підозрюваних мали зібратись у Копилові 18 квітня. До хати міліціонери приїхали о шостій ранку. Олександр Кузьмін каже, що їм пощастило двічі. По-перше, застали всіх разом. По-друге, Віктор не сподівався побачити в себе столичний карний розшук і трохи дав маху.

— Він відкрив двері, побачив мене в формі і сказав з порога: "А ты вообще знаешь, к кому пришел? Вали отсюда!", — згадує Олександр Кузьмін. — Віктор не просто не боявся місцевих оперів, він вважав їх "нулем", тому й не почав стріляти. Гадав, що може їх "загрузити", — пояснює міліціонер.

Міліція вдерлася в дім. Під час обшуку у Віктора під подушкою знайшли два заряджених пістолета вальтер і беретта. На тумбочці поруч лежало 20 патронів. Потім на допиті рецидивіст зізнався, що готовий був відстрілюватися.

У хаті знайшли вкрадені з "Сільпо" пневматичні пістолети. Злодії розважалися ними, стріляючи по горобцях. У шафі, серед суконь Юлії, було сховано трикілограмовий мішок коноплі (не на продаж, а для себе). На продані речі Віктор почав будувати в своєму дворі новий будинок.

Дружина і троє співучасників зізналися в крадіжці відразу. Віктор, кажучи мовою міліції, "ушел в отказ" — місяць ігнорував слідство. Але позавчора підписав зізнання. Оперів, які розкрили справу, тиждень тому нагородило міністерство.

За словами міліціонерів, усі учасники справи отримають по вісім років, окрім Віктора. Той, як організатор і рецидивіст, сяде років на 12. Вийде вже старим.

Про крадіжку в "Сільпо" нагадує тільки вікно. Там, де була фанера, поставили новий металопластиковий пакет.

Торік пограбували на 400 тисяч

Продавці пограбованого "Сільпо" кажуть, що керівництво розпорядилося мовчати про березневий наліт. Жінка-директор, яка не представилася, розвела руками:
— Магазини тільки орендують у нас приміщення. Що там у них украли — їхні проблеми.
— У "Сільпо" жодних висновків не зробили. Думаєте, вони поставили сигналізацію та камери? Ні! А їх же обікрали минулого року, майже день у день, теж у березні. Але тоді — на 400 тисяч гривень, — каже Олександр Кузьмін. — Особисто я впевнений: минулорічна крадіжка — теж справа рук "Групи К". Тільки довести ми зараз цього не можемо.

Зараз ви читаєте новину «Супермаркет на Маяковського потрошили чотири години». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі