пʼятниця, 12 січня 2024 14:33

Снігова гроза у Києві: синоптики дали пояснення рідкісному явищу, яке вважали вибухами

Снігова гроза у Києві: синоптики дали пояснення рідкісному явищу, яке вважали вибухами
Снігова буря з блискавкою у Києві: синоптики пояснили аномальне явище, яке вважали вибухом Фото: pinterest

Минула ніч запам'ятається киянам аномальною погодою.

У Києві пройшла потужна снігова буря з громом та блискавкою. Але її бачили не всі. Лише жителі правого берега Дніпра.

Потужні звуки грому та мерехтіння блискавок добряче налякали містян, які уже два роки живуть в умовах війни. А найбільше людей здивувала гроза у січні – такого майже ніхто з містян не пам'ятає, пише tsn.

Прилади не зафіксували природне явище, бо воно відбувається дуже локально.

"Снігова гроза була переважно на правому березі столиці. Саме там люди чули грім та бачили спалахи блискавок, а на лівому березі Києва її практично не було чутно, просто падав сніг. Це локальне явище і його дуже складно фіксувати приладами, подекуди неможливо", - пише синоптикиня Українського Гідрометцентру Наталія Птуха.

Як з'являються блискавки у січні

У Гідрометцентрі кажуть, вчорашню снігову бурю спричинив холодний фронт повітря, який надходив на столицю, а відносно тепле повітря, яке було на нашій території, опинилося над ним. "Холодне повітря виявилося притиснутим до земної поверхні. А у теплому повітрі почалися раптові висхідні рухи схожі на турбулентність. Це призвело до того, що кристалики льоду почали врізатися та битися один в одного, від них відділялися електрони. Відповідно, у верхній частині хмари формувалися позитивно заряджені частинки, а у нижній частині хмар - негативно заряджені частинки. А це вже є передумовою, щоб утворилися блискавки у середині хмар або поміж хмарами", - пояснила синоптикиня.

Негативний заряд у нижній частині хмари стає достатньо великим, тоді потік електронів з негативно заряджених частинок спрямовується вниз до землі. А коли він зустрічається з позитивним зарядом, який йде від землі, тоді й утворюється спалах блискавок, які ми вчора спостерігали під час снігової грози у Києві.

"Варто зазначити, що сніжна гроза супроводжується більш приглушеним громом, не таким гучним, як влітку", - додала Птуха.

Грози фіксують від березня

Аномальній погоді дивуються навіть вчені. У Центральній геофізичній обсерваторії імені Бориса Срезневського фіксують усі погодні явища, але снігової грози з блискавками та громом не пригадують у січні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україну йде нова хвиля морозів

"Снігова гроза - це аномальне явище. У нас є таблиця, до якої ми вносимо дані спостережень за грозами. Таблиця завжди розпочинається від березня. У зимові місяці таке природне явище ми ніколи не додавали до таблиць, тому можна вважати снігову грозу рідкісним явищем. Більше про неї розповісти, гадаю, зможуть науковці", - розповіла Олена Доніч, керівниця відділу кліматології Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського.

Фіксують лише 5-6 разів на рік

В Українському гідрометцентрі кажуть, що таке природне явище, як снігова гроза не є для України чимось незвичайним, хоча погоджуються, що подібне трапляється дуже зрідка.

На земній кулі таке явище фіксується приблизно лише 5-6 разів на рік.

Локальна снігова гроза

Синоптикиня погоджується, що снігову грозу дуже важко зафіксувати. Наприклад, вчора датчики та грозо-пеленгатори її не зафіксували, бо снігова гроза була дуже локально у Києві. А от візуально її можна було помітити, що і зробили кияни зафіксувавши її на мобільні телефони.

До речі, схожа снігова гроза була у позаминулому році в Одесі. Тобто це природне явище трапляється, але десь раз за зиму його можна спостерігати, завдяки сучасним технологіям, коли люди його фіксують на відео та діляться побаченим у соціальних мережах, додала Птуха.

Ввечері 11 січня кияни чули звуки схожі на вибухи, які супроводжувалися спалахами. Це була снігова гроза із громом і блискавицею.

Взимку вкрай рідко, але таке буває. Саме якраз проходить атмосферний фронт. Повітря суне холодне, тобто, атмосфера заповнюється холодним північним повітрям, яке зіткнулося із вологими потоками атмосферного фронту. Зіткнення спровокувало грозу.

Зараз ви читаєте новину «Снігова гроза у Києві: синоптики дали пояснення рідкісному явищу, яке вважали вибухами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі