середа, 04 січня 2006 15:54

Сантехнік врятував на пожежі киянку

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Теплопункт – робоче місце Володимира Ковальчука. У Києві він живе чотири місяці, приїхав з Житомира
Теплопункт – робоче місце Володимира Ковальчука. У Києві він живе чотири місяці, приїхав з Житомира

Сантехнік 202-го ЖЕКу Володимир Ковальчук, 21 рік, щиро зізнається: все трапилося  якось само собою. Коли з квартири на другому поверсі почав валити дим, він туди поліз.


Того дня Володя заступив на нічну зміну. Сидів увесь час у теплопункті, пив каву. Вночі прийшла заявка, що в мешканця сусіднього будинку — на проспекті 50-річчя Жовтня, 12 — прорвало трубу.

Зайшов у під"їзд. На легкий запах диму уваги не звернув. Коли в підвалі перекрив трубу й вийшов надвір, побачив, що з кватирки заскленого балкона на другому поверсі вириваються клуби диму.

Господар квартири, Петро Сташук, 64 роки, після хвороби постійно лежав у ліжку. Слідство встановило, що тієї ночі під ним почала тліти постіль. Очевидно, чоловік заснув, тримаючи в руках останню в житті цигарку.

— Я навіть не встиг нічого подумати, — каже Володя, зустрівшись зі мною в теплопункті. — Усе як уві сні: заліз ґратами на піддашок, потім підтягнувся з нього, виліз на балкон і вибив віконне скло.

Володимир збив молотком замок на дверях і витяг обгорілого господаря в під"їзд. Відхекався й повернувся назад — по жінку

Володя відкладає гайковий ключ на 19, закурює і задумується. На зап"ястку правої руки в нього видно свіжі рани від порізів склом.

— У задимленій кімнаті нічого не було видно, — додає, прикладаючи руку до лоба.

Навпомацки хлопець знайшов діда, вхопив за руку, відчув, що в нього б"ється пульс. Коли почав виносити в коридор, то почув, як із сусідньої кімнати кричала жінка: "Петю! Що там таке?" Це був голос дружини господаря — Тетяни Сташук, 56 років. Сантехнік гукнув, щоб жінка тікала, але та не реагувала. Очевидно, їй запаморочило голову й вона себе не контролювала.

Володимир молотком збив замок на дверях і витяг обгорілого господаря в під"їзд. Відхекався й повернувся назад — по жінку. Знайшов її посеред кімнати. Господарка на заклики не реагувала й тільки відмахувалася руками. Володимир приклав їй до рота мокрого рушника (як учили в школі), схопив під руки й потяг до виходу.

Коли Володя ще раз перевірив пульс Петра Сташука, його вже не було.

Хлопець знову повернувся в квартиру. Набираючи у ванній відрами воду, він заливав тліючі речі і ліжко. Залишки матраца викинув з балкона.

Пожежних та швидку викликав консьєрж. Лікарі констатували смерть Петра Сташука. Рятувальники сказали, що пожежа успішно ліквідована.

У неділю заслуженого будівельника України Петра Сташука поховали після кремації на Байковому кладовищі. А пенсіонерка Тетяна Сташук шостий день не встає зі свого ліжка. Після трагедії у неї відняло ноги.

Від вогню загинуло 70 киян
За сім днів минулого тижня у місті згоріли або задихнулися від диму 14 киян. Для Києва це нечувано висока смертність при пожежах.— Ще ніколи не фіксували стільки смертельних випадків, пов"язаних із пожежами, — каже інспектор пожежного нагляду ГУ МНС Києва Олександр Хорунжий, 25 років.Загалом, з початку 2005 року від вогню у Києві загинуло 70 чоловік. Із них 51 — через куріння в ліжку.

Зараз ви читаєте новину «Сантехнік врятував на пожежі киянку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі