четвер, 28 червня 2018 10:30

Нова "Братислава". Що буде на місці найстарішого кінотеатру Оболоні?

Дослідник модернізму Лев Шевченко закликав розробників проекту капітального ремонту комунального кінотеатру "Братислава" зберегти унікальний зовнішній вигляд цієї архітектурної домінанти старої Оболоні.

Перипетії навколо "Братислави" точаться вже не перший рік. Перший кінотеатр Оболоні, який відчинив двері у 1976 році, не працює вже три роки. Після його закриття з'явився проект будівництва житлового будинку заввишки понад 20 поверхів.

У 2016 році загрозу знищення "Братислави" вдалося побороти завдяки активності небайдужої громади та місцевого депутата Ганни Свириденко, які об'єднали свої зусилля в рамках громадської кампанії "Врятувати "Братиславу". До закладу привернули увагу місцевих жителів, у будівлі пройшло декілька заходів, присвячених історії Оболоні та самого кінотеатру. На обговореннях з експертами та громадою Оболоні було вирішено, що, оскільки "Братислава" вже не може бути суто кінотеатром (дається взнаки конкуренція нових кінозалів), тут має розташуватися громадсько-культурний центр.

З самого початку експертами з архітектури наголошувалося, що зовнішній вигляд кінотеатру має бути збережений, оскільки ця споруда є яскравим представником модерністської архітектури XX століття. Має бути збережена форма будівлі, колір її оздоблення (звісно, стару керамічну плитку буде важко врятувати, а випустити нову — дуже коштовно). Проект, за яким збудовано "Братиславу", втілено в Україні усього у п'яти спорудах — це три кінотеатри у Києві ("Братислава", "Лейпциг" та "Кіото", колишній кінотеатр "Росія") та по одному кінотеатру у Лисичанську та Кривому Розі. На жаль, один з цих кінотеатрів ми незабаром втратимо — на місці "Кіото" на Лісовому масиві невдовзі з'явиться черговий торговельно-розважальний центр.

Ще один проект, який лобіює депутат Київради Костянтин Богатов, як з'ясувалося, передбачає не реставрацію кінотеатру, а його реконструкцію. А реконструкція, як це зазвичай буває, може призвести до появи зайвих 20 поверхів над об'єктом, що реконструюється.

До того ж, проект передбачав спотворення зовнішнього вигляду будівлі — надбудову численних конструкцій, які б змінили "Братиславу" до невпізнаваності.

У 2018 році, здається, всі негоди вже позаду. Громадська ініціатива "Врятувати Братиславу" досягла своєї мети — на ProZorro вже відбувся тендер щодо капітального ремонту споруди. На початку червня в Українському кризовому медіа-центрі пройшов круглий стіл на тему "Суспільне замовлення на проект громадсько-культурного центру "Братислава" на Оболоні", де депутати, представники громади, архітектори та експерти обговорили майбутнє будівлі.

  Незважаючи на деякі невирішені питання, вже можна вважати, що кінотератру "Братислава" пощастило — він збереже своє культурно-громадське призначення
Незважаючи на деякі невирішені питання, вже можна вважати, що кінотератру "Братислава" пощастило — він збереже своє культурно-громадське призначення

Бачення екстер'єру "Братислави", представлене переможцями тендеру, ПП "Інноваційна науково-технічна експертна компанія", відрізняється від бачення проекту Богатова меншою кількістю "спотворень" фасаду, але при цьому радикально змінюється кольорове рішення фасаду, яке більше нагадує хохлому. Як йшлося під час дискусії, нинішній фасад все одно доведеться знімати (мається на увазі радянська керамічна плитка), оскільки вона не відповідає сучасним нормам енергоефективності та негарно виглядає у "центральному районі Києва". Проте, слід враховувати, що "Братислава" стоїть не посеред поля, а у районі, забудованому житлом 1970-х років, оздобленим саме такою керамічною плиткою. І, як говорить мистецтвознавиця Євгенія Моляр, готове рішення вже є — це нинішній фасад.

Зберегти теплу кольорову гаму перших мікрорайонів нескладно — для цього достатньо лише використати у оздобленні фасаду білі та коричневі панелі, які відтворять вигляд старої плитки.

Незважаючи на деякі невирішені питання, вже можна вважати, що "Братиславі" пощастило — у тому чи інакшому вигляді вона збереже своє культурно-громадське призначення. А ось доля інших радянських кінотеатрів Києва досі невирішена. Кінотеатр імені Гагаріна, "Тампере", "Краків" досі простоюють, не використовуючи свій потенціал для розвитку Києва.

Зараз ви читаєте новину «Нова "Братислава". Що буде на місці найстарішого кінотеатру Оболоні?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі