середа, 04 січня 2006 12:51

Маленькі копії старих кінопроекторів

Автор: фото: Андрій Єловіков
  Після виставки у ”Жовтні” мініатюри Сергія Гавриленка оцінять у США
Після виставки у ”Жовтні” мініатюри Сергія Гавриленка оцінять у США

У фойє кінотеатру "Жовтень" акуратно вишикувалися маленькі копії старовинних кінопроекторів. Експозиція з восьми апаратів виблискує начищеними мідними й латунними деталями. Всі апарати у робочому стані — їх можна ввімкнути.

Мініатюри виготовив 39-річний полтавець Сергій Гавриленко. Це вдесятеро зменшені копії німецьких та італійських кінопроекторів 1904–1929 років.

— Перші кінопроектори важили 600–800 кілограмів і були заввишки понад два метри, — розповідає "ГПУ" творець маленьких апаратів Сергій Гавриленко, кандидат мистецтвознавства та історик кіно.

Над створенням перших моделей Сергій почав працювати більш як рік тому. Тепер їх у колекції понад 30. На цьому зупинятися не планує, колекція скоро поповниться новими мініатюрами. Сергій їх дуже любить. Кінематограф для Сергія — не так кіношедеври та актори, як техніка.

— Історію кіно творили і актори з режисерами, і так само конструктори, інженери — автори проекторів, — каже він.

Незабаром 30 міні-копій полетять у місто Сан-Антоніо (Техас, США) в тамтешній Музей "чарівних ліхтарів". Мініатюри автор виготовляє власним коштом і сподівається, що після виставки в США зможе заробити грошей.

Зараз ви читаєте новину «Маленькі копії старих кінопроекторів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі