вівторок, 07 лютого 2006 19:23

Книжкова Петрівка "з"їдає" нові площі

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Нові торгові ряди Петрівки вздовж вул. Вербової
Нові торгові ряди Петрівки вздовж вул. Вербової

Книжковий ринок на Петрівці розширився. Через дорогу від старого торговельного місця днями з"явилася нова "філія". Під книжковий базар розчистили від старих ангарів та гаражів частину вул. Вербової.


На території нового майданчика вже є близько 200 кіосків. В них, як і по сусідству, торгують книжками, дисками та сувенірами. Поруч розмістився й ринок "Букініст" (в народі — "Поле чудес"), на якому продають уживану, секондхендну літературу.

— Ми змушені розширюватися, бо кияни стали купувати набагато більше книжок. Попитові покупців вже не відповідає пропозиція. Зараз на території старого ринку є 1000 торгових місць. Після відкриття нового майданчика їх стало більше на 200. До квітня хочемо відкрити ще 200 місць на майданчику, що зараз добудовується, — пояснив "ГПУ" Віталій Правдивий, 36 років, директор ТзОВ "Книжковий ринок".

На території нового майданчика вже близько 200 кіосків

Висновок про зростання інтересу до книг адміністрація ринку зробила, оцінивши підвищений попит на торговельні місця. Проте обсяги продажу книжок у цифрах ніхто не відслідковував. Тому факт розширення ринку можна розцінювати по-різному. Наприклад, у книжковому супермаркеті "Орфей" на Петрівці не вірять у "зростання попиту на книжки". Адміністратор маркету Наталя Мірошник, 45 років, каже, що "Петрівка впорядковується, бо адміністрація хоче більше заробити":

— Наскільки мені відомо, на ринку збираються збудувати стоянку, реконструювати прилеглі території. А кажуть, що в них попит збільшився...

Почувши про розростання ринку, в Оболонській райдержадміністрації зраділи.

— Реконструкцію ринку я оцінюю дуже добре. Раніше на місці нових рядів була стихійна торгівля, яку називали "розвалами". А зараз її повністю ліквідували, — каже Тетяна Ярова, 54 роки, начальник управління торгівлі Оболонської РДА. — До того ж після заборони торгівлі в метро адміністрація книжкового ринку влаштувала у себе майже всіх безробітних людей.

Покупці ще не звикли йти за книжками "через дорогу"

Працюючих кіосків і відвідувачів у новій частині "Петрівки" ще небагато. Покупці не звикли йти за книжками "через дорогу". За всю неділю у продавця Андрія Варенка, 34 роки, купили лише п"ять касет. Для вихідного дня це катастрофічно мало, каже Андрій. До того ж настрій торговцям псують чутки, що старий книжковий ринок скоро знесуть.

— Територія під тим ринком була в оренді, а у нас, на новому місці, вже викуплена, — поділився своїми версіями Андрій Варенко.

Керівництво ринку каже, що улюблена точка книголюбів у будь-якому разі житиме.

— Чутки про знесення ринку — неправда. "Петрівка" працюватиме, як і раніше, — каже Віталій Правдивий.

Історія "Петрівки"

З 1990 по 1996 рік "чорний книжковий ринок" був розташований у парку Фрунзе (там, де зараз клуб "Фрідом"). У 1996-му книгарі перебралися на Петрівку, в район речового ринку. Перший легальний книжковий ринок з"явився на Петрівці 1 березня 1997 року.

Зараз ви читаєте новину «Книжкова Петрівка "з"їдає" нові площі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі