середа, 12 липня 2006 18:12

Інвалід Олексій Терехін рік не ступав на землю

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  8-й поверх будинку №29 на Червоноткацькій. Родина Юрія Поля, як і всі жителі, нетерпляче очікує запуску нового ліфта
8-й поверх будинку №29 на Червоноткацькій. Родина Юрія Поля, як і всі жителі, нетерпляче очікує запуску нового ліфта

Подружжя, Олексій та Матрона Терехіни, живе на 8-му поверсі будинку на Червоноткацькій, 29 (Соцмістечко). Інвалід І групи Олексій Микитович, 70 років, пересувається тільки у візку. Відтоді, як у під"їзді зупинився ліфт, йому лише раз "пощастило" спуститися на землю.

Чотири тижні тому пенсіонерові стало зле. Йому викликали "швидку". Медики піднялися в квартиру до Терехіних, обстежили його, але забирати відмовилися.

— Та як ми його винесемо? У вас же ліфти не працюють, — заявив 68-річній Матроні Григорівні фельдшер.

Жінка знайшла у дворі "добрих людей", які за 200 грн поклали чоловіка на ковдру і  знесли вниз. Два тижні потому, коли його виписали, вони прийшли знову й за такі самі гроші занесли Микитовича назад, на 8-й поверх.

— Він уже забув, як пахне листя на деревах, — розмахує руками Матрона Терехіна, 68 років. — Та що ми? Я хоч ходжу. А наша сусідка, 80-річна бабуся... Буває, спускаємося разом з нею, я вже вертаюся додому, а вона лише до третього поверху злізла зі своїми паличками, — зітхає Матрона. — Ось, гляньте, піднімається ще один сусід, інвалід другої групи. За годину доходить до квартири.

— Не годину, а 38 хвилин, я засікав, — поправляє її Юрій Поль, 54 роки.

Місцеві пригощають робітників кавою, чаєм, бутербродами

Останні два тижні мешканці будинку на Червоноткацькій, особливо літні люди з 3-го та 4-го під"їздів, живуть у радісному піднесенні. До їхнього двору почали вчащати електромеханіки. Машинами привезли й поставили під стінами двері нових ліфтів. Місцеві намагаються доторкнутися до них, питають:"Коли буде?".

— Я відповідаю, що халтурити не хочемо, робимо на роки, — каже Петро Демиденко, 58 років, електромеханік фірми "Отіс", який встановив за життя понад 300 ліфтів.

— Хлопці, нічого вам із журналістами базікати. Спершу ліфт зробіть, а потім відпочинете, — перериває бесіду пенсіонер Володимир Новальський, 75 років.

Жителі будинку зустрічають монтажників, як визволителів. Робітники розповідають, що місцеві пригощають їх кавою, чаєм, бутербродами. Просять закінчити ліфти до 1 вересня.

Нові ліфти ставлять у всіх чотирьох під"їздах на Червоноткацькій, 29 та в шести під"їздах сусіднього будинку на Пожарського, 8. На це райадміністрація та мерія виділили по 1 млн гривень.

— Будинки старі й занедбані. Раніше вони належали "Будінвестсервісу, а з 1 липня їх передали ЖЕКові. Люди платили за комунальні послуги, але куди "Будінвестсервіс" дівав гроші — невідомо. Нічого на ремонт не виділялося. Термін експлуатації ліфтів давно минув, — каже заступник голови Дніпровської РДА Микола Краснощок, 50 років. — Вартість кожного нового ліфта — 200 тис. гривень.

Дніпровська районна влада планує поміняти ще 14 ліфтів у будинках на Березняках та Русанівці.

Як застряг Пустовойтенко

Заступник голови КМДА Валерій Пустовойтенко, 59 років, поскаржився меру Леонідові Черновецькому, 54 роки, що 13 червня застряг у ліфті. Це був вантажний ліфт 16-поверхівки на Микільсько-Слобідській. Цегляному будинку років зо 20.
— Ми просиділи в ліфті півгодини, — сказав Валерій Пустовойтенко. За його словами, того дня жителі Дніпровського району запросили його та голову райради Олександра Сотникова, 52 роки, подивитися, наскільки занедбані під"їзди житлових будинків.
Чиновники Дніпровського району твердять, що ліфт зупинився через перевантаження. Пустовойтенко попросив мера якнайшвидше виділити 100 млн грн на ремонт під"їздів у всіх районах Києва.

Зараз ви читаєте новину «Інвалід Олексій Терехін рік не ступав на землю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі