понеділок, 07 травня 2018 19:27

Хрещатик хочуть внести до списку Світової спадщини ЮНЕСКО

Аби зберегти історичну цінність Хрещатика, українські архітектори підготували проект включення вулиці до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Про це в інтерв'ю Укрінформу розповіла ініціатор проекту - віце-президент Національної спілки архітекторів України Олена Олійник.

Вона розповіла чим особливий Хрещатик і чому він заслуговує світового статусу пам'ятки архітектури.

ПРО ОСОБЛИВОСТІ ХРЕЩАТИКА

Сучасному архітектурному ансамблю Хрещатика близько 70 років. У порівнянні з іншими об'єктами в Україні, включеними до спадщини ЮНЕСКО, яким по кілька сотень і навіть тисяч років, він наймолодший.

Автор: Укрінформ
  "Хрещатик має риси давньоруської архітектури": віце-президент Національної спілки архітекторів України Олена Олійник
"Хрещатик має риси давньоруської архітектури": віце-президент Національної спілки архітекторів України Олена Олійник

Загальновідомо, що Світова спадщина ЮНЕСКО включає не найкращі або найдавніші об'єкти, а найбільш унікальні і оригінальні. Хрещатик в цьому сенсі разом з подібними об'єктами з інших країн претендує на так звану транснаціональну номінацію. В неї увійдуть ще чотири головні вулиці столиць країн Східної і Центральної Європи. Це Маршалковське в Варшаві, Тверська в Москві, вулиця Леніна в Мінську і Карла Маркса в Берліні. Ці вулиці складають певний архітектурний ансамбль, який має риси виразного модернізму і несуть в собі певну ідеологію часів соціалізму.

Автор: obovsem.kiev.ua
   В архітектурі вулиці чітко простежуються риси і форми українського бароко
В архітектурі вулиці чітко простежуються риси і форми українського бароко

Хрещатик має важливішу відмінну рису на тлі інших номінантів. Це яскраве вираження національних складових ансамблю. В архітектурі вулиці чітко простежуються риси і форми українського бароко - багатопрофільні карнизи, фронтончики, висячі колонки, облицювальний кераміка з рельєфним орнаментальними мотивами, що нагадують ритмічних ряд полтавської плахти. До того ж, просторові організації - це риси давньоруської архітектури, що ще більше підкреслює його своєрідність.

ПРО СИМВОЛІЗМ ТА СТВОРЕННЯ ВУЛИЦІ

Автори Хрещатика, що вибрали такий незвичайний для того часу стиль, були справжніми патріотами. Цей прихований протест і прояв національної ідентичності став своєрідним методом і символом об'єднання Західної і Східної України. Нехай навіть в фасадах і в архітектурних образах головної вулиці столиці, але люди це відчули.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виглядатиме Контрактова площа після реконструкції

Певним чином це було подвигом тодішніх архітекторів, тому що вказівки "зверху" про те, аби вулиця містила якісь виразні національні особливості, не було. Тому треба було маскувати цей задум під інші елементи декору. Повністю реалізувати фасади Хрещатика вдалося тільки після 50-го року, коли керівника цієї роботи Олександра Власова перевели на посаду головного архітектора Москви.

Автор: Укрінформ
   В архітектурі вулиці чітко простежуються риси і форми українського бароко
В архітектурі вулиці чітко простежуються риси і форми українського бароко

Хрещатик унікальний ще й тому, що це перший і єдиний в Європі архітектурний об'єкт, конкурс на який оголосили ще до завершення Другої світової війни. Конкурсне проектування тривало з 44-го по 48-й рік і проходило в три тури. А забудова вулиці, яка почалася в 1949-му, тривала 6 років.

ПРО ВНЕСЕННЯ ДО ЮНЕСКО

Основна мета внесення Хрещатика до світової спадщини - це фактично його захист та забезпечення сталого розвитку. Вулиця зараз вже відчуває проблему з керамікою фасадів. Для їх створення використали унікальну плитку із слов'янської білої глини. У той час для її виготовлення створили завод в Слов'янську. 10 років тому при столичному Науково-дослідному інституті експериментального проектування діяла піч, в якій можна було обпалювати керамічні зразки до метра в діаметрі. Зараз ця піч зруйнована, а для реставрації фасадів потрібно постійно відновлювати втрачені зразки.

Автор: Цікавий Київ
  Сучасному архітектурному ансамблю Хрещатика близько 70 років
Сучасному архітектурному ансамблю Хрещатика близько 70 років

Також Хрещатик в складі спадщини ЮНЕСКО "включає" мораторій на всі забудови і в буферній зоні. Місцева влада і Міністерство культури, які повинні займатися пам'ятниками місцевого значення, роблять це неефективно. Ми вже переконалися в цьому, коли історична будівля центрального гастроному дотла згоріла в пожежі. Ця споруда -колишній готель "Кане", де свого часу жили Михайло Врубель, Павло Скоропадський, Панас Саксаганський та інші відомі люди минулого.

Підвищення рангу Хрещатика до пам'ятки світового значення сприятиме його збереженню. Звісно, це несе певні клопоти для держави, але підвищує його авторитет, світовий престиж і туристичну привабливість.

Перші МАФи у Києві з'явилися у 1934 році, коли місто стало столицею. Такі кіоски були стилізовані під українське бароко або візантійський стиль, прикрашені різьбленням по дереву або керамічною плиткою

Зараз ви читаєте новину «Хрещатик хочуть внести до списку Світової спадщини ЮНЕСКО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі