субота, 26 травня 2012 13:00
Іван Столярчук
Іван Столярчук
Іван Столярчук

Воротар Безруков

- А "Морской бой" куда убрали? - хлопець у білій олімпійці стукає по новому автомату у холі столичного кінотеатру "Флоренція". На місці улюбленої гри два троєщинські пацани побачили інший - із презервативами.

Я теж полюбляв проводити тут час за радянськими ігровими автоматами. Сучасні 50 копійок там міняли на 15 із серпом і молотом. У дитинстві я такі монети випрошував у бабусі. Вона мене любила за те, що зі щирим інтересом слухав її спогади про юність в окупованому Києві. Про те, як була служницею в заможній єврейській родині, що врятувала її від Голодомору. Як пішла проводжати їх до Бабиного Яру, а німецький солдат, побачивши її біляву голівку в черзі приречених, устиг крикнути "Машка, цурюк!"

Тепер події 1942-го були на екрані. На сеансі фільму "Матч" я опинився в одному ряду з хлопцями, яким не вгодив новий автомат. Стрічка про київський матч смерті зачепила їх менше, ніж зникнення "Морського бою".

Коровай дівчата у віночках забули в туалеті

- А дырка где? - ліниво запитували, коли герой Сергія Безрукова зривав із себе скривавлений бинт, а під ним було рівне чистеньке чоло.

Суржик у фільмі акуратно глушився закадровим перекладом на російську. Ніякого обурення в пацанів не викликав і герой Остапа Ступки. Актор зі шкіри дерся, щоб показати стереотипного хохла, який свариться із сусідами, жлуктить самогонку, уникає військового призову. При першій нагоді записується в поліцаї, аби вбивати жидів, яких ненавидить. Говорить суржиком, а коли б'ють - переходить на нормальну російську.

Лише тихенько гигикнули мої сусіди, коли коровай, яким кияни мали задобрити німців, дівчата у віночках забули в туалеті.

Решту скандального фільму хлопці досиділи мовчки. Тільки на виході той, що в олімпійці, зауважив:

- А чего они показали в "Динамо" голкипера таким малым?

На шикуванні команди було добре видно, що воротар Безруков від решти нижчий на дві голови.

Зараз ви читаєте новину «Воротар Безруков». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі