субота, 21 вересня 2013 14:45
Іван Столярчук
Іван Столярчук
Іван Столярчук

Брати Че

– А тут у нас стоятиме рояль, – композитор і поет Василь Чернявський оглядає вільну кімнату у моїй квартирі.

На цю фразу подумки облизуюся. Із Василем познайомилися на одній із богемних п'янок. Там же спільні знайомі підказали йому, що шукаю квартиранта. Чернявському подобаються ціна, сусіди і метраж, в якому чудово розміститься інструмент. Але все псує чорно-білий писочок одного з маминих котів, який визирнув з-під канапи. У Васі – алергія на шерсть.

За наступні чотири роки в кімнаті без рояля встигли пожити декілька пацанів. Не дуже культурних. Хоча ні, один був – поцупив хорошу книжку, коли з'їжджав. Так і чорніє прогалина на полиці. Чернявського відтоді не бачив. Але раз на півроку він телефонував і запрошував на свої виступи. На останній концерт вирішую піти скоріше з ввічливості. Може, пісняр-початківець пробує заповнити зал, обдзвонюючи навіть таких хвилинних знайомих?

– Коти дружньою мушкетерською четвіркою вивезені на село, – перше, що кажу Васі.

У тебя зарплата, у меня – наоборот

Сміємося. Актова зала держархіву, де Чернявський презентує свою першу збірку "Ловец слов", заповнена переважно жінками. Вхід вільний.

Кишенькові томики віршів акуратною пірамідкою чекають у кутку. Вася сідає за чорний довгий рояль. На альті й перкусії йому підіграє молодший брат. Їхня група так і називається "Брати Че".

– Ты нереальна, красотка, я реально урод. У тебя всё чётко, у меня наоборот. Я несостоявшийся мужчина, но – как интеллигент играю на ф-но, – пісні Чернявського мелодійні, наче зі старого фільму Алли Сурікової. – Ты нереально богата, я реально – банкрот. У тебя зарплата, у меня – наоборот, – вже стоячи натискає клавіші "ф-но" Вася.

Аплодую.

Після виступу Чернявський просить усіх ознайомитися з його першою

поетичною збіркою. Та коштує 50 гривень. Я перший даю гроші. Більше чомусь ніхто книжку не купує. А дарма, хороша. Поставлю її

на спорожнілу полицю.

Зараз ви читаєте новину «Брати Че». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі