четвер, 30 липня 2009 20:08

На Трохима-безсонника сінокіс збігається зі жнивами

3 серпня, понеділок — преподобного Симеона Юродивого із сирійського міста Едесси (VІ ст.). Прожив 29 років у пустелі, досяг високого ступеня духовності й повернувся до міста під виглядом юродивого. Виганяв бісів, зцілював хвороби, рятував від раптової смерті, невіруючих навертав до віри, грішних — до покаяння.

4 серпня, вівторок — святої мироносиці Марії Магдалини із сирійського міста Магдали (І ст.). Ісус вигнав із грішниці Марії сім бісів. Вона покаялась і стала Його щирою ученицею. Їй першій Він явився після Воскресіння. Проповідувала Євангеліє в Римі. Цього дня утримуються від польових робіт, щоб дощ і блискавка не зіпсували зібраного урожаю. Добре збирати ягоди, викопувати цибулини квітів. До Марії Магдалини звертаються з молитвою про захист від холери.

5 серпня, середа — мучеників Трохима, Феофіла та ще 13-х (ІІІ–ІV ст.). Витримали нелюдські катування й прийняли смерть від меча, але не зреклися християнської віри. На Трохима-безсонника пора найважчих робіт у полі — сінокіс збігається зі жнивами.

6 серпня, четвер — мучениці Христини (ІV ст.). Донька правителя міста Тира, Христина мала стати жрицею в язичницькому храмі, але увірувала в єдиного Бога. Ні благання батьків, ні тортури не похитнули її віри. У в"язниці навернула до християнства 3 тис. людей. Згадують також святих мучеників Бориса та Гліба.

7 серпня, п"ятниця — Успіння праведної Анни, матері Пресвятої Богородиці. Померла в Єрусалимі у 79 років, до Благовіщення Пресвятої Діви Марії. Ночі холоднішають: "Від святої Ганки — холодні вечори й ранки". Якщо цього дня дощ — узимку будуть часті снігопади.

8 серпня, субота — священномученика Єрмолая, ієрея Никомідійського, (ІV ст.). Навернув до християнської віри лікаря-язичника Пантолеона, згодом великомученика Пантелеймона. Обезголовлений за наказом імператора Максиміана.

9 серпня, неділя — великомученика й цілителя Пантелеймона з малоазійського міста Нікомідії (ІV ст.). Безкоштовно лікував усіх, хто звертався до нього, навідував у тюрмі в"язнів і зцілював їх не лише ліками, а й молитвою. Заздрісні колеги-язичники донесли імператору на Пантелеймона. Після катувань його кинули в цирк до хижих звірів, але ті покірно лягли до ніг Пантелеймона. Тоді йому відтяли голову мечем. До святого Пантелеймона звертаються з молитвою про зцілення від усіх недуг. Цього дня рекомендують утримуватися від будь-яких робіт у полі, щоб святий не покарав блискавкою. За це його прозвали Паликопом.

Зараз ви читаєте новину «На Трохима-безсонника сінокіс збігається зі жнивами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі