середа, 29 квітня 2009 18:20

На Луку добре садити цибулю й часник

4 травня, понеділок — священномученика Януарія (ІV ст.). Замучений за проповідь християнства в Кампанії, нині Північна Італія. Біля мощей святого Януарія в Неаполі зцілювалися каліки, прозрівали сліпі, оживали померлі. Під час виверження Везувію, жителі Неаполя молилися священномученику і лава зупинилася біля міста. В Україні як свого покровителя Януарія шанували борці, спортсмени-єдиноборці.


5 травня, вівторок — апостола і євангеліста Луки, першого іконописця (І ст). На Луку добре садити цибулю й часник.


6 травня, середа — великомученика Георгія (Юрія) Побідоносця (IV cт.). Був римським воєначальником. Прийняв смерть від меча за відмову зректися християнської віри. Святий Юрій — покровитель воїнів. Його шанують як патрона домашньої худоби. До сходу сонця виганяють худобу попастися на юріївській росі, щоб була здоровою і давала багато молока. Добре вмитися, промити очі й походити босоніж по юріївській росі, щоб позбутися недугів. Влаштовують хресні ходи на поля, щоб уродив добрий урожай.


7 травня, четвер — мученика Савви Стратилата (ІІІ ст.). Дослужився високого посту в римському війську. Як християнин допомагав бідним і ув"язненим єдиновірцям. Дізнавшись про це, імператор Авреліан вимагав від Савви зречення. Той відмовився. Спочатку його катували, а потім утопити в річці. 70 воїнів, побачивши мужність Савви, увірували у Христа й також приняли мученицьку смерть.

Громове свято — утримуються від польових і городніх робіт, щоб запобігти граду й надміру дощів улітку.


8 травня, п"ятниця — апостола й євангелиста Марка (І ст.). Проповідував у Римі, на острові Кіпр, в Лівії та Єгипті (І ст.). За проповідь християнства язичники вбили його в місті Олександрії. Святий Марко-ключник має ключі від землі й дощових хмар. Постують і моляться святому Марку, щоб улітку він "не запирав" дощі. У західній Волині молодь крала в сусідів віз або частину плоту, прив"язували до нього жабу, топили у водоймі, приспівуючи: "Топили ми Марка по самії яйка, у глиб криниці, у холод водиці".


9 травня, субота — святої Глафіри (ІV ст.). Відмовилася від залицянь імператора Лікінія й утекла до Вірменії, де всі свої гроші віддала на будівництво храму. На Лікер"ю сіють ранню гречку.


10 травня, неділя — апостола і священномученика Симеона, єпископа Єрусалимського, розіп"ятого язичниками на хресті (І–ІІ ст.). Весняного Семена святкують, щоб запобігти заморозкам, які можуть ушкодити посіви.

Зараз ви читаєте новину «На Луку добре садити цибулю й часник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі