четвер, 11 грудня 2008 16:39

Іван Мовчальник зцілює душевнохворих

15 грудня, понеділок — пророка Аввакума, який передрік зруйнування Єрусалимського храму, вавилонський полон євреїв і повернення бранців на батьківщину (VІІ ст. до Р.Х.).

16 грудня, вівторок — пророка Софонії, який попереджав про біди, які чекають на жителів Юдеї (VІІ ст. до Р.Х). Згадують преподобного Івана Мовчальника. Молитви до нього зцілюють душевнохворих (VІ cт.).

17 грудня, середа — великомучениці Варвари (ІV ст.). Була донькою багатого язичника Діоскора. Потай прийняла християнство, за що батько після катувань власноруч відрубав їй голову. Царівна Варвара, донька візантійського імператора Олексія Комнина, яка вийшла заміж за князя Михайла Ізяславовича, у ХІІ ст. привезла до Києва мощі святої Варвари. Нині зберігаються у Володимирському соборі. Поклоніння їм лікує фізичні хворі, зокрема головний біль. Служать молебень по полеглих воїнах. Від Варвари до Різдва не бралися за нову роботу, щоб вовки не нападали на худобу. Хто заспить на Варвари, цілий рік буде сонливим.

18 грудня, четвер — преподобного Сави Освященного, який у 8-річному віці розпочав подвижницьке життя. Згодом заснував біля Єрусалима монастир і Велику Лавру (V cт.). Святий відзначався прозорливістю, за його молитвами відбувалися чудеса. "Варвара ночі урвала, а Сава доточив на горобиний скік" — вважається, що від цих присвятків день починає потроху довшати.

19 грудня, п"ятниця — святого Миколая, архієпископа міста Мір Лікійських (ІІІ–ІV ст.). Боронить людей від стихійних лих, особливо на воді, опікується вдовами й сиротами, покровитель шлюбів. Миколай Чудотворець — старший серед усіх святих, тримає ключі від неба, перевозить душі на "той світ", опікується загиблими воїнами, володар вітрів і штормів. Цього дня було заведено готувати кутю, узвар, печиво–"миколайчики", щоб все родило-плодило наступного року.

20 грудня, субота — святителя Амвросія, єпископа Медіоланського ( ІV cт.). Мав дар чудотворення, зціляв від хвороб, воскрешав із мертвих. На Амвросія закінчується чотириденний святковий цикл, жінки знову беруться до робити: "Треба не савити, не варварити, не амбросити, а на починки кундосити".

21 грудня, неділя — мучениці Анфіси, яку в Римі спалили живцем на вогні за відмову від аріанського хрещення (V cт.). Кінь лягає на землю — перед снігопадом, перевертається через спину — на відлигу.

Зараз ви читаєте новину «Іван Мовчальник зцілює душевнохворих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі