пʼятниця, 02 березня 2018 06:15

За дев'ять днів у Корюківці німці вбили і спалили 6700 людей

За дев'ять днів у Корюківці німці вбили і спалили 6700 людей
Підпал українських сіл окупантами. Фото: Вікіпедія

2 березня 1943 року начальник штабу 399 головної польової комендатури у місті Конотоп Байєр Бруно Франц віддав наказ про знищення містечка Корюківки на Чернігівщині. В селище в'їхав підрозділ СС та каральний загін поліції — усього 600 осіб. Під приводом перевірки документів півтисячі селян зігнали в приміщення ресторану, театру, клубу, поліклініки, дитячої консультації, двох шкіл, на церковне подвір'я. Усіх розстріляли.

"У церкві піп зібрав до 500 чоловік, думали, що спасуться. Стали Богу молитися. Німці зайшли, перебили усіх з автоматів і попа убили" - записала у щоденнику очевидиця Марія Скрипник, помічник комісара з комсомолу в загоні Федорова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За труну з тілом Чарлі Чапліна викрадачі просили 600 тисяч швейцарських франків

Карателі прочесали всі хати й околиці - вбивали усіх незалежно від віку і статі. 2 березня забиті трупами будинки підпалили.
"До сусіда зігнали до 40 жінок, чоловіків і малих дітей. Кати хати облили керосином і підпалили, хто вилазив з-під огню - вони стояли з автоматами і стріляли", - згадувала Віра Сильченко. Вона сховалася в копиці сіна і вижила.

Вцілілі селяни повернулися із лісу і сусідніх сіл за кілька днів. 9 березня їх схопили і спалили живцем поліцаї. Мешканців сусідніх сіл залякували, щоб вони не допомагати тим, хто вижив.В Корюківці з 1300 будівель збереглися тільки десять цегляних будинків та одна церква. За дев'ять днів березня загинуло 6700 людей, з них 1377 спалено заживо.

В Українському штабі партизанського руху добре знали про тактику нацистів перекладати вину за диверсії "народних месників" на мирне населення. Партизанські загони Федорова на момент трагедії розміщувались у навколишніх селах. Про каральну операцію знали, але мирним жителям не допомогли. Підрозділи Червоної армії вступили в Корюківку лише за два тижні.

Корюківка на Чернігівщині - найбільше поселення в Європі, повністю знищене нацистами в рамках каральної операції під час Другої світової війни. Для порівняння, інші відомі спалення населених пунктів: Лідице в Чехії (10 червня 1942 р. вбито у селищі й замордовано у концтаборі 320 осіб), Хатинь в Білорусі (22 березня 1943 р. у селі знищено 149 осіб), Орадур-сюр-Глан у Франції (10 червня 1944 р. знищено у селищі 642 особи).

Зараз ви читаєте новину «За дев'ять днів у Корюківці німці вбили і спалили 6700 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі