четвер, 06 червня 2019 10:05

Відродили знищену більшовиками церкву

Всеукраїнський православний собор у Києві завершився 6 червня 1990-го. На ньому були присутні 7 єпископів і 200 священиків. Загалом 700 делегатів. Духовенство проголосило про відродження Української автокефальної православної церкви (УАПЦ) та обрало 90-річного Мстислава Патріархом Київським і всієї України.

Автор: Галицький кореспондент
  Отець Володимир Ярема вітає патріарха Мстислава у Софійському соборі.
Отець Володимир Ярема вітає патріарха Мстислава у Софійському соборі.

Мстислава - у миру Степан Скрипник, не було на Соборі. Але він повідомив, що погоджується з його рішенням. Інтронізація Патріарха Київського і всієї України Української автокефальної православної церкви відбулась 18 листопада 1990-го.

"Об'єднаймося, подивімось один одному в очі, станьмо перед Богом і помолімось Йому за визволення України", - проголосив патріарх у своєму заповіті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Митрополита Василя Липківського розстріляли у 73 роки

Під час роботи Собору священики утворили Львівсько-Галицьку митрополію, Тернопільську й Івано-Франківську єпархії. Сформували вимоги щодо повернення УАПЦ церков, монастирів і цінностей, вилучених більшовиками.

Гетьман Української держави Павло Скоропадський узаконив самостійність Української церкви 12 листопада 1918-го. Миряни і духовенство України виступали за незалежність від Московського патріархату. Політична нестабільність у країні та агресія з боку більшовиків не давали можливості Українській церкві отримати статус національної. У середині 1917-го владика Олексій видав молитовник українською. Але майже вся православна ієрархія складалася з росіян із антиукраїнською позицією.

Зараз ви читаєте новину «Відродили знищену більшовиками церкву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі