пʼятниця, 23 липня 2021 11:45

"У вісім місяців залишився сиротою" - як українців переселяли з етнічних земель
19

Петро Дзиндра біля своєї майстерні у центрі Львова
Фото: Валерій Шмаков
Петро Дзиндра в дитинстві (Івано-Франківськ, 1955 р)
Петро Дзиндра з братом  (кінець 1940-х - поч. 1950 р)
Родина Петра Дзиндри: по центру дідусь Юрій Хамік і бабуся Антоніна, їхні діти з своїми жінками і чоловіками (1939 рік). Онук - Ярослав Хамік, якого тримає бабуся на руках - єдина жива людина на сьогодні із цього фото
 Колектив українських вчителів у м. Ярослав (теперішня Польща), 1930-ті. Крайня справа внизу - мати однієї з ініціаторок створення Товариства "Надсяння" Любомири Яросевич

Восени 1944 року Радянський Союз та Польща розпочали примусово виселяти етнічних українців з Польщі, а поляків – з радянської України.

За перші три роки вдалось депортувати майже пів мільйона людей. Серед них був львівський скульптор 77-річний Петро Дзиндра із родиною.

Gazeta.ua він розповів, що на момент виселення мав вісім місяців і втратив батька.

"Ми жили в польському Ярославі. Розуміли, що навколо почалися погроми й нас чекає така ж доля. Вирішили поїхати самі. Зібралось чоловік 14, далека і близька родина. Завантажили в товарняк і до Заболотова на Івано-Франківщині їхали два тижні. Там жили на вокзалі, місцеві допомагали, приносили продукти", - розповідає.

За два тижні по приїзду в Петра Дзиндри померла матір. На виховання взяла її сестра.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Один день горіло українське село, інший — польське" - очевидиця пригадала часи переселення

"Тітка була доброю, але мені бракувало батьків. Згодом переїхав до іншої тітки в Івано-Франківськ. Та за деякий час віддала в інтернат. Був щасливий, бо отримав свободу, міг робити, що хотів. Там і почав займатись малюванням, що згодом наштовхнуло піти в скульптуру".

Повне інтерв'ю з Петром Дзиндрою читайте в журналі "Країна" від 22 липня.

Львівський скульптор Петро Дзиндра працює в галузі монументально-меморіальної скульптури і створив безліч робіт. Майстерня митця розташована в центрі Львова, тут чимало робочого інвентаря та готових робіт. Основним учителем і батьком називає тестя Євгена Дзиндру. Саме він є автором скульптур львівських левів, що стоять біля входу в Ратушу.

Зараз ви читаєте новину «"У вісім місяців залишився сиротою" - як українців переселяли з етнічних земель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі