пʼятниця, 24 липня 2015 15:37

В мережу виклали Апокаліпсис XIII cтоліття
6

Фото: gallica.bnf.fr

Рукописний Апокаліпсис, що датується приблизно 1275-1300 роками, оцифрувала і виклала в мережу онлайн-бібліотека Gallica.

Манускрипт, як і майже всі релігійні книги в Середнівіки, написаний монахом анонімно, імовірно в абатстві Сен-Віктор під Парижем. Текст латиною супроводжується яскравими мініатюрами, виконаними фарбами з натуральних пігментів. Рукопис являє собою Апокаліпсис, або Одкровення Іоанна Богослова - останню книгу Нового Завіту, що розповідає про катаклізми, що попереджають Друге пришестя Ісуса Христа на землю, про народження Антихриста і про Страшний Суд.

По мініатюрах можна простежити за основними подіями, описаними в Одкровенні: вознесіння Іоанна, зняття семи печаток, сім труб ангелів, явище дружини, одягнений у сонце, царство звіра, суд семи чаш і т.д. Деякі мініатюри відрізняються особливим драматичною напругою: наприклад, четверта друк - блідий кінь з вершником на ім'я Смерть, шоста друк - великий землетрус і зорепад, вручення Іоанну книги, "солодкої в устах, гіркою в утробі".

Зараз ви читаєте новину «В мережу виклали Апокаліпсис XIII cтоліття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі