середа, 16 вересня 2015 12:10

В Римі знайшли будинок, якому понад 2,5 тисячі років

В Римі знайшли будинок, якому понад 2,5 тисячі років
Фото: ANSA

Залишки будинку, що датуються початком VI століття до нашої ери, які виявили під одним з палаців на Квіріналі, змусили вчених визнати, що Рим в ту епоху був значно більшим, ніж вважалося раніше.

Споруда відноситься до періоду правління Сервія Туллія (578-535 до н.е.), шостого з легендарних семи царів Рима. Це один з найдавніших будинків, коли-небудь виявлених римськими археологами. Це прямокутна споруда розміром 3,5 на 10 метрів, розділена на дві кімнати. Ймовірно, до входу в будинок був прибудований ганок. Фундамент зроблений з м'якого туфу - популярного в Римі будівельного матеріалу. Дерев'яні стіни були покриті штукатуркою і досягали більше трьох метрів у висоту, а дах був черепичним.

Будинок знаходиться на північний схід від Форуму, під Палаццо Каневарі (Palazzo Canevari), побудованого в 1885 році. Коли в 2004 році там були розпочаті розкопки, спершу виявився великий блок туфу, який визнали фрагментом стіни Сервія, яка проходила в цьому місці. Розкопки 2013 року показали, що це була частина стін великого храмового комплексу V століття до нашої ери. Судячи з фрагментів стін, храм був принаймні 25 метрів завширшки і 40 метрів в довжину, що робить його одним з найбільших храмів Риму того часу. Археологи не знайшли жодних свідчень, які вказують на те, кому з богів був присвячений цей храм, але письмові джерела повідомляють про два храми на Квіріналі: храм бога Квіриіа і храм Старого Капітолія (Capitolium Vetus), присвячений Капітолійській тріаді: Юпітеру, Юноні і Мінерві. Під храмом був знайдений скелет новонародженого, що датується VI століттям до нашої ери. Як повідомила керівник розкопок Мірелла Серлоренці (Mirella Serlorenzi), знайдений нині житловий будинок був побудований років за 50 - 60 до зведення храму.

Зараз будівля Палаццо Каневарі належить банку Cassa Depositi e Prestiti, який має намір використовувати його як офіс. Поки незрозуміло, яка доля чекає археологічні пам'ятники під будівлею. Є ймовірність, що в підвальному приміщенні діятиме постійна музейна експозиція.

Зараз ви читаєте новину «В Римі знайшли будинок, якому понад 2,5 тисячі років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі