середа, 02 березня 2016 14:21

В Польщі вчені знайшли унікальні піраміди

В Польщі вчені знайшли унікальні піраміди

Декілька монументальних мегалітичних гробниць було виявлено в Західній Померанії в Польщі. Через великі розміри їх часто називають "польські піраміди". Про це повідомляє Ancient Origins.

Як повідомляє радіо Щецин, відкриття більше десятка масивних мегалітичних гробниць було зроблено в ході науково-дослідницької та природоохоронної програми, що здійснювала група дослідників під керівництвом доктора Агнешки Матушевської університету Щецина відділу археології у співпраці з Мареком Шиллером з Дембно.

Ділянка розташована поруч з селом Доліца, що в Західній Померанії. Задача дослідників починалася з введення, зберігання, обробки і візуалізації географічних даних. Відкриття, що було зроблене в Доліці перевершило сподівання науковців.

Наземні споруди були зроблені у формі витягнутого трикутника в оточенні великих кам'яних блоків. Структури сягали 3 метрів у висоту,150 метрів в довжину і 6-15 метрів в ширину. Місце де вони розташовуються складне для дослідження - поверхня вкрита лісом. На невеликих ділянках досліджуваної території археологи виявили фрагменти кераміки та інші артефакти. Гробниці були створені культурою лійчастого посуду, яка проживала тут 5-3 ст.до н.е.

Кургани містять поодинокі поховання. На думку дослідників, люди, які були поховані тут - старійшини. Додаткова інформація може бути надана після того, як дослідники підсумують більше даних і дослідять територію.

Відкриття було зроблено з використанням сучасних технологій: цифрові моделі місцевості (DTM) і тривимірного відображення простору, підготовленого на основі ALS (авіаційного лазерного сканування). Ці методи дозволили дослідникам не лише точно визначити місцезнаходження об'єктів, які раніше були відомі, але і відкрити нові. Це дало їм можливість перевірити свої знання про досліджувану територію і спробувати відновити структури та об'єкти. Археологи також задокументували рівень вирубки лісів і спланували його захист .

Мегаліктичні споруди Польщі збереглися лише в лісових районах. Інші були знищені за рахунок зростання сільського господарства. З часів середньовіччя Польща виробляла продукти харчування, забезпечуючи зерносховища у всій Європі. Крім цього, люди в 19 столітті використовували елементи конструкцій, щоб будувати свої власні оселі, дороги та інші будівлі. Під час тієї ж експедиції ще чотири могили були виявлені в Прошково. Проте, найвідоміші структури розташовані в Сарнов і Вєтриховіці.

Крім того, приклади захоплюючої спадщини мають деякі схожості з британським Стоунхенджом. Польські дослідники також виявили поселення, що датуються 3635-3370 р до н.е. в поселенні недалеко від Кракова (Південна Польща).

Операція із збереження мегалітичних гробниць почалася в 1936 році, коли відомі дослідники Язджевскі і Котшевскі наголосили на їх важливості.

Зараз ви читаєте новину «В Польщі вчені знайшли унікальні піраміди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі