понеділок, 16 листопада 2020 14:55

У Харкові провели історичний радіоефір

У Харкові провели історичний радіоефір
Харків став другим містом в СРСР, де зазвучало загальнодоступне радіо Фото: urokiistorii

16 листопада 1924 року в експериментальний ефір вийшла перша українська радіопередача "Говорить Харків". З того часу відзначали День працівників радіо, а пізніше - ще День телебачення та зв'язку.

На початку 1920-х у Радянській Україні проводили активну електрифікацію. У столиці Харкові працювала радіостанція міжнародних зносин та іскрова передавальна. Їх підтримували понад 60 приймальних станції. А вже згодом українські техніки зібрали власний радіоприймач.

Радянська влада зрозуміла, що не лише преса та література, а й здешевлення та поширення радіо сприятимуть пропаганді радянського способу життя та досягнень. На його розвиток почали активно виділяти засоби. До 1924 року ручний приймач могли придбати за 150 руб. Ті, хто міг його собі дозволити, слухали передачі з-закордону та московської станції "Комінтерн".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Продемонстрували новий вид зв'язку

Запустити українське радіомовлення політики наказували до 7-ї річниці так званої Жовтневої революції. За головне технічне приміщення обрали будівлю нинішньої Харківської філармонії, а містом розвісили гучномовці. Утім, через технічні проблеми, із підготовкою до ефіру впорались на тиждень пізніше запланованого.

В ефірі 16 листопада, о 19:00, прозвучали слова техніка "Алло, алло, алло! Говорить Харків! Вам, вам, вам!" Згодом розпочався концерт місцевих артистів та музичного квартету. Тривав 22 хв.

Харків став другим містом у Радянському Союзі, де зазвучало радіо, а перший радіоефір викликав у людей безліч емоцій - від недовіри до захоплення. З січня 1925 року радіотрансляції стануть регулярними. А за рік у місті здадуть в експлуатацію середньохвильову радіостанцію РВ-20.

Тимчасовим радянським осередком Харків став ще наприкінці 1917 року. Туди перебралися більшовики, які за часів Центральної Ради не змогли встановити контролю над Києвом. Харків мав зручне розташування: стояв недалеко від основних фронтів і ближче до Росії, мав розвинену промисловість.

Під час радянсько-української війни місто переходило з рук у руки декілька разів, однак 1919-го більшовики вчергове захопили його. 6 січня вони проголосили Українську Соціалістичну Радянську Республіку, а Харків став її політичним центром. Офіційно його статус було закріплено в новій Конституції УСРР 1929-го. Там з'явилася стаття 82: "Столиця Української соціялістичної радянської республіки є місто Харків".

Зараз ви читаєте новину «У Харкові провели історичний радіоефір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі