пʼятниця, 13 листопада 2015 10:30

У Британії презентували напис, якому 2000 років

Два фрагменти з написами латиною презентували у Британії. Один із них було знайдено під час розкопок 2013 року, інший - ще 1891 року. Обидва фрагменти були знайдені під час розкопок у Сільчестері, графство Гемпширі. Про це пише портал "Past Horizons".

Автор: University of Reading
 

На одному фрагменті зберігся напис "Ba", на іншому "At". Вчені читають його "від артебатів". Це назва одного із кельтських племен, що жило у І столітті до н. е. Обидва шматочки були знайдені за 10 метрів один від одного. Вони виготовлені з мармуру, який видобували у Дорсеті. З нього будували храми або визначні споруди.

"Це дуже значне відкриття. Обидва шматки були знайдені з інтервалом у понад 100 років і належать об'єкту, збудованому 2000 років тому. Найімовірніше, ця споруда була зруйнована дуже давно. Але ми дуже мало знаємо про це", - каже археолог Майк Фулфорд.

Після відкриття фрагменти проаналізував доктор Роджел Томлін, спеціаліст із давньоримських написів. Він підтвердив, що обидва вони належать до одного напису за формою літер і за матеріалом.

На думку вчених, невідома будівля у Сільчестері пов'язана або з Нероном, або з королевою кельтів Боудіккою. Вона підняла повстання проти Римської імперії.

Професор Фулфорд стверджує: "Ми знаємо нижню частину напису, але верхня досі залишається загадкою. Ймовірно, що цю будівлю ввів у експлуатацію імператор Нерон. Далі ми продовжуватимемо розкопки, можливо, знайдемо ім'я. В археології все можливо".

Зараз ви читаєте новину «У Британії презентували напис, якому 2000 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі