понеділок, 27 жовтня 2014 16:54

У Британії знайшли голову кельтської Мінерви
4

Зберігач відділу археології Tyne & Wear Archives & Museums Алекс Крум (Alex Croom) з головою статуетки Бригантії
Голова Бригантії. На ній залишилися залишки фарби: рожевої - на обличчі, червоної - на губах.
Розташування римської фортеці Арбея на сучасній карті
Фрагменти бронзової статуї II століття до. н. е. За припущенням вчених це кельтська богиня Бригантія/Бригіта. Музей Бретані, Ренн, Франція.

У британському місті Саут-Шилдс, що на північному сході країни, знайдена скульптурна голова стародавньої богині. Дослідники вважають, що це зображення кельтської богині Бригантії, якій поклонялися племені бригантів, що жили на території сучасної північно-східної Англії, де зараз знаходиться Саут-Шилдс.

Вік скульптури не менш 1800 років. На камені майстерно вирізані очі, ніс, рот і зачіска богині, голову вінчає кам'яна корона. Збереглися сліди фарби: рожевої на обличчі і червоної на губах. Знахідка була зроблена під час розкопок на території римської фортеці Арбея. Саме в цьому місці Адріанів вал підходив до моря.

У 1731 році статуя Бригантії з кам'яною короною на голові була знайдена в шотландському місті Дамфріс. Є свідчення шанування Бригантії і безпосередньо в Арбеї. У 1895 році вівтар з присвятою цій богині був знайдений за сто метрів від місця нинішньої знахідки.

"Римські солдати прагнули задобрити богиню країни, яка здавалася їм ворожою і негостинною", - каже Нік Ходжсон, керівник проекту Wallquest, присвяченого дослідженню Арбеї. За припущенням Ходжсона, знахідки вказують, що святилище Бригантії знаходилося десь поруч з місцем нинішніх розкопок.

Брігантія була пов'язана з річками та водними джерелами. Голова богині була знайдена в акведуці, який був засипаний в 208 році нашої ери, щоб звільнити місце для розширення римського форту. Можливо, під час будівельних робіт її храм був знесли, а статую розбили. Нік Ходжсон не виключає, що за умови подальших досліджень у старому акведуку можуть знайтися й інші фрагменти статуї.

Нагадаємо, в "Записках про галльську війну" Юлій Цезар згадує кельтських богів, даючи їм імена їх римських аналогів: Меркурія, Аполлона, Юпітера, Марса, Мінерви. Вважається, що під ім'ям Меркурія фігурує Тевтат, Аполлона - Беленус, Юпітера - Тараніс, Марса - Єзус. Ім'я "галльської Мінерви"  напевно не встановлене, але цілком можливо це була Бригантія. За словами Цезаря, вона навчила кельтів ремеслу та мистецтвам.

Культ цієї богині очевидно мав загальнокельтський характер. У Британії вона відома як Бригантія, в Ірландії під ім'ям Бригита, Брігі або Бриг. В кельтських написах на континенті зустрічаються згадки про богиню Брікту. Вважалося, що вона допомагає скотарям, ковалям і поетам, а також породіллям і дітям.

Зараз ви читаєте новину «У Британії знайшли голову кельтської Мінерви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі