вівторок, 30 січня 2018 20:52

Українську Вікіпедію започаткували два школярі з Японії

Українську Вікіпедію започаткували два школярі з Японії
Перша стаття опублікована на українській Вікіпедії мала назву "Атом" Фото: TechToday

30 січня 2004 почав роботу український інформаційний ресурс Вікіпедія. Кореспондент Gazeta.ua поспілкувалася з одним із адміністраторів порталу Анатолієм Луциком.

"Перша опублікована стаття — "Атом", створена 30 січня 2004 року користувачем 61.125.212.32. Це був 15-річний школяр з Японії. Його сім'я переїхала туди жити з України. Пізніше він зареєстровався як Yuri koval. Хлопець познайомився з японською версією сайт Вікіпедії і почав писати статті українською разом із братом Іваном. Технологія виглядала досить просто – брали тлумачний словник, відкривали на першій сторінці, починали друкувати. Зараз, наскільки я знаю, вони відійшли від діяльності. Зараз вже обидва скінчили університет, один знаю працює програмістом", - каже Анатолій Луцик.

Анатолій Луцик за освітою фізик та хімік. Закінчив Донецький національний університет. Зараз проживає у Одесі. Паралельно із роботою над Вікіпедією працює за спеціальністю.

"Активно редагувати Вікіпедію я почав на початку 2006 року. Тоді писав статті про українських митців, художників, поетів. Пішов на вікі-зустріч і став адміністратором під ніком Yakudza. Нині у Вікіпедії 40 адміністраторів, а керівника – немає. Такий її принцип. Може, хтось порівнює із соцмережею, але якщо це і соцмережа, то значно вищого рівня. Адже серед редакторів Вікіпедії багато науковців, істориків, вчених. При цьому багато із них працюють анонімно. Для багатьох людей із науковими ступенями це невигідно щоб їх знали як авторів сайту, тому вони і послуговуються псевдо", - пояснює адміністратор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 700 тис. статей: стали відомі рекорди української Вікіпедії

Звертає увагу, шо найважче писати про сучасних відомих діячів.

"Є така співачка Злата Оґнєвіч. Вікіпедія пише: "справжнє ім'я – Інна Леонідівна Бордюг". Цього не хотів її продюсер. Дзвонив нам, і більше того – почав прибирати підтвердження на всіх вказаних у статті джерелах. Кожна стаття має ще окрему сторінку для її обговорення. "От, – пише один, – є опубліковане інтерв'ю. Якщо воно раптом завтра стане не з Інною Бордюг, а з анонімною солісткою – то ось завантажена копія". Потім я написав статтю про російського банкіра Сергія Максимова. Знайшлася людина, яка постійно видаляла всю інформацію про нього із Вікіпедії. Так вони робили кілька разів. Прес-секретарі, піарники стежать, щоб у Вікіпедії не було компромату. Але ж кожна стаття має сторінку, де видно історію редагувань. Тому я помітив – інформація про банкіра зникла. Поставив знову. Тримається. Дивлюся – а він "сидить". Потім інформація знову зникла. Значить, вийшов на волю", - ділиться Луцик.

Вікіпедія – це не тільки сухі енциклопедичні статті, це також численні ілюстрації, світлини, копії архівних матеріалів, і навіть аудіо та відео-записи. Українська Вікіпедія, яка вже протягом багатьох років входить у двадцятку найбільших мовних розділів Вікіпедії, пропонує і переклади музичних творів – опер і романсів зарубіжних композиторів, тисячі фото понад 388 тисяч статей.

Зараз ви читаєте новину «Українську Вікіпедію започаткували два школярі з Японії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі