четвер, 16 травня 2019 12:27

Українців розстріляли за привітання "Христос воскрес"

Українців розстріляли за привітання "Христос воскрес"
Повстання у Кенгірі придушили танками. Фото: UA Modna

У концтаборі в Кенгірі у Казахстані почалось повстання 16 травня 1954-го.

На Великдень колону жінок вели з нічної зміни на цегельному заводі до зону. Назустріч їм ішли на роботу чоловіки. Вони привіталися "Христос воскрес!", дівчата відповіли "Воістину воскрес!". У жіночій і в чоловічій зоні були переважно українці. Один із конвоїрів вистрілив автоматною чергою по чоловічій колоні. 13 в'язнів було вбито відразу, п'ятеро з 33 поранених померли потім у лікарні. Звістка про цей випадок збурила концтабір.

Повстання почалося 16 травня оголошенням загального страйку. В'язні вигнали всю охорону й обслугу, зруйнували мури між концтабірними пунктами, захопили господарчий двір. Охорона намагалася перешкоджати, але повсталі хитрощами і маневрами зуміли домогтися свого.

Адміністрація перевела до зони політв'язнів 600 кримінальних злочинців. Сподівались спровокувати різанину, аби мати легальну підставу для введення військових частин. Політв'язні пояснили кримінальникам, що в разі чого зуміють себе захистити, а свої права найкраще боронити разом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Барак посиленого режиму був моїм готелем" — помер підпільник ОУН Михайло Баканчук

Повстанням керували засуджені бійці ОУН та УПА. Вони заснували у таборі підрозділи самоврядування. В'язні вимагали розслідувати вбивства, знизити строк ув'язнення засудженим на 25 років і змінити ставлення до сімей в'язнів, ліквідувати слідчий ізолятор і штрафний барак, ввести 8-годинний робочий день для всіх в'язнів тощо.

Повстання було жорстоко придушене 25 червня 1954-го за допомогою армії із застосуванням танків. Проти них зброя, яку підготували повсталі, виявилася безсилою. Знищили близько 700 в'язнів.

8 травня у Києві на Хрещатику відкрилась виставка "Тріумф людини. Жителі України, які перемогли ГУЛАГ". Стенди з історіями ув'язнених розмістили біля Головпоштамту. Експозиція розповідає про українців, які зберігали гідність у таборах, гуртувались і піднімали повстання.

Зараз ви читаєте новину «Українців розстріляли за привітання "Христос воскрес"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі