середа, 22 липня 2015 11:48

Вчені розшифрували написи майя, яким понад 1300 років

Вчені розшифрували написи майя, яким понад 1300 років
Фото: scientificrussia.ru

Вчені Давид Стюарт (David Stuart), Марселло Кануте (Marcello Canuto), Максим Ламоре Сент-Ілер,Томас Баррієнтос Квезада (Tomás Barrientos Quezada) з Universidad del Valle de Guatemala, які беруть участь в археологічному та дослідницькому проекті з ієрогліфічних написів майя в археологічній зоні Ла-Корона, розташованої на півночі Гватемали, проаналізували два нещодавно знайдені й прекрасно збережені тексти. Про це повідомляє у своєму блозі Девід Стюарт.

Нові об'єкти, які отримали назву елемент 55 і елемент 56, ймовірно, є залишками ієрогліфічних сходів, які були розібрані майже відразу після створення, у VIII ст. н.е. Після чого їх використовували для спорудження головного палацу, де елементи і були знайдені археологами. Обидва нові написи дійшли до нас майже в ідеальному стані.

Елемент 55 складається з 12 ієрогліфів і розповідає про святкування початку 20-річного календарного циклу в 702 р н.е. Напис на елементі 56, в свою чергу, розповідає про ряд важливих подій, зокрема, про воцаріння правителя Ла-Корони Чак-Ак'-Пат-Юка в 688 році і освячення храму на честь предків в 690 році н.е.

Слід зазначити, що місто Ла-Корона, або Сакнікте, як його називали майя, які жили там в першому тисячолітті н.е., було відкрите лише в 1996 році. Сучасний археологічний проект почав діяти там з 2008 року. У ході робіт у 2012 році в Ла-Короні був знайдений ще один фрагмент написів, які були присвячені подіям 2012 року за уявленнями давніх майя.

Вчені відзначають, що знахідка нових написів важлива ще й тому, що вони є одними з небагатьох написів з Ла-Корони, які були знайдені в археологічному контексті, оскільки більшість написів з цього міста походять з грабіжницьких розкопок, тобто визначити, в якому культурному шарі вони перебували і що ще було в цьому шарі, встановити вже неможливо.

Зараз ви читаєте новину «Вчені розшифрували написи майя, яким понад 1300 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі