вівторок, 14 листопада 2017 23:13

Вчені визначили батьківщину вина

Вчені визначили батьківщину вина
Довели. що виноробство зародилось у Грузії. Фото: Judyta Olszewski

Батьківщиною вина є Грузія. Про це свідчать дослідження, які провели хіміки та археологи.

Вони проаналізували давні глиняні черепки. Визначили, що вино у Грузії почали варити на тисячу років раніше, ніж на Близькому Сході та в Ірані, повідомляє PNAS.

"Нескінченна різноманітність смаків і ароматів сучасних 10 тисяч сортів винограду є продуктом дуже довгого поширення і схрещування культурних і диких сортів по всій Євразії. І ті різновиди, які сьогодні пов'язані з виробництвом приблизно 99,9 відсотка вина на Землі, почали свою подорож по планеті тут, на Кавказі", - заявив Стівен Батюк з університету Торонто, Канада.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли вино, якому 6 тис. років

Батюк із колегами проводив розкопки на території городища Гадачрилі у Марнеульській рівнині на південному сході Грузії. 8-7 тис років тому на цій території з'явились поселення землеробців. Вони мігрували сюди з Близького Сходу. Хіміки помітили, що на черепках містяться пори, в які потрапляють молекули білків, жирів та інші речовини. Завдяки цьому можна визначити, що зберігалося у посудині.

Археологи дістали 18 черепків і хіміки виявили на них комбінацію органічних речовин, які характерні для сирого винограду і вина. На території долини також виявили фітоліти - частки кремнію, що містяться у виноградній лозі.

Все це свідчить, що виноробство зародилось 8 тис років тому в Грузії. Раніше вважалося, що вино почали робити 7 тис років тому на Близькому Сході.

Археологічні знахідки, пов'язані з найдавнішими напоями є досить рідкісні. Але вони дають нам можливість дізнатися про життя давніх людей. Із появою нових технологій і хімічного аналізу, вчені нарешті дізналися про стародавні свята, урочисті події й обряди, під час яких люди споживали алкогольні напої.

Зараз ви читаєте новину «Вчені визначили батьківщину вина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі