пʼятниця, 06 листопада 2015 18:38

Вчені вивчать щит, якому понад дві тисяч років

Вчені вивчать щит, якому понад дві тисяч років
Фото: scientificrussia.ru

Один з трьох дерев'яних розписаних щитів, знайдених під час розкопок в Дура-Европос, - стародавньому місті на території сучасної Сирії, - сьогодні аналізують за допомогою нових технологій. Цій роботі, в якій брали участь представники різних дисциплін, присвячена спеціальна виставка в Єльському університеті.

Дура-Европос була відкрита ​​в 1920 році, і з тих пір тут були знайдені дивовижні речі, - залишки будинків, палацу, храмів, разючі фрески. Сьогодні, на жаль, Дура-Европос вже зруйнована фанатиками з ІДІЛ, але знахідки, зроблені протягом ХХ століття, в основному знаходяться в Луврі або в колекціях Єльського університету. У Єлі, зокрема, знаходиться три дерев'яні розписані римські щити.

Щити - це рідкісні екземпляри живопису по дереву досредневековой епохи. На одному з них був зображений Марс, бог війни, на іншому - битва греків з амазонками. На третьому - сцени з "Іліади".

Енн Ганнісон (Anne Gunnison), одна з реставраторів, сказала, що для неї цей щит - "не просто кілька дерев'яних дощок, а художній твір видатної краси". Вона вражена, "майстерністю малюнка і тим, як уміло був зроблений щит".

Дура-Европос - антична фортеця, розкопки якої принесли вченим неймовірно цінну інформацію. Вона була заснована близько 300 р. до н.е. елліністичним царем Селевком I, який розмістив свій гарнізон на березі Євфрату на залишках покинутої ассирійської фортеці. Тут були побудовані нові укріплення, і виникло місто.

Зараз ви читаєте новину «Вчені вивчать щит, якому понад дві тисяч років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі