субота, 29 червня 2019 13:57

Вбили онука правителя Києва

Вбили онука правителя Києва
Змовники убили князя Андрія Боголюбського (1111-1174). Ілюстрація: Вікіпедія

Бояри-змовники вбили 63-річного володимиро-суздальського князя Андрія Боголюбського у Боголюбово, тепер Володимирська область Російської Федерації 29 червня 1174 року. Князь був сином володимиро-суздальського князя Юрія Долгорукого та онуком Великого Київського князя Володимира Мономаха. Мріяв перенести політичний центр Русі у Суздаль. Прославився своїм жорстоким походом на Київ 1169-го.

Тоді у ході князівських усобиць йшла боротьба за Київський престол. Ним володів волинський князь Мстислав Ізяславич, батько засновника Галицько-Волинської держави Романа Мстиславича. Боголюбський бере Київ в облогу та вривається до міста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український князь загинув у Польщі

"Не було милосердя нікому нізвідки: церкви горіли, християн убивали, а інших в'язали, жінок вели в полон, силоміць розлучаючи із мужами їхніми, діти ридали, дивлячись на матерів своїх. І взяли вони майна безліч, і церкви оголили від ікон, і книг, і риз, і дзвони познімали", - писали літописці.

Незважаючи на політичні успіхи, у другому поході на Київ 1173-го князь зазнав поразки від киян. Тоді отримав ворогів в обличчі бояр та власних братів Михайла та Всеволода. Особливо князя ненавиділи бояри Кучковичі. Вони не бажали бачити його самодержцем усієї держави. За легендою його батько Юрій Долгоуркий убив одного з Кучковичів й забрав усі його землі. Сам Боголюбський стратив одного з бояр за якесь злодіяння, за що його брат - Петро Кучкович зненавидів князя і зібрав дружинників для розправи над ним.

Вніч на 29 червня ключник князя Анбал викрадає князівський меч святого Бориса з кімнати. 12 озброєнних п'яних чоловіків увірвались туди та напали на князя. У темряві вбили одного із своїх, переплутавши його з Боголюбським. Самого князя поранили, він намагався сховатися проте його знайшли по слідам крові, тоді й добили. 1702-го князь канонізований Російською Православною церквою.

Князь Володимир Мономах розгромив військо половців на річці Сутінь у сучасній Запорізькій області 4 квітня 1103 року.

У 1092 році половці захопили міста Прилуки, Пісочин та Переволоку та спалили багато сіл по обидві сторони Дніпра. 1103 року руські війська вирушили в похід проти кочівників.

У похід йшли дружини київського князя Святополка Ізяславича, переяславського Володимира Мономаха та чернігівського Давида Святославича. Піхота рухалася на човнах по Дніпру, а кіннота рушила степом з Мономахом.

Зараз ви читаєте новину «Вбили онука правителя Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі