понеділок, 11 лютого 2013 16:29

Тунгуську катастрофу відчули навіть у Великобританії

Навіть через століття доля космічного прибульця, що вибухнув над Сибіром, тривожить учених і викликає суперечки. Скоро земляни зможуть побачити, як невеликий астероїд підлетить до Землі на відстань ближчу, ніж орбіти телекомунікаційних супутників. Але фахівці NASA заспокоїли людство: нашій цивілізації астероїд не загрожує. За розрахунками експертів, небесний гість під ім'ям "DA 14" рухається зф швидкістю близько 8 миль (13 км) в секунду.

Щось подібне сталося в червні 1908 року, коли над Сибіром вибухнув якийсь космічний об'єкт – астероїд або комета – що рухався зі схожою швидкістю. Цю подію назвали Тунгуським метеоритом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парад планет, комета чи таки зоря - чим була Вифлиємська зірка?

Жителі тих місць відразу ж зрозуміли, що сталося щось надзвичайне. Але як повідомлялося раніше, місцевість, над якою стався вибух, була недосяжна аж до 1920 року. Експедиція, споряджена в 1921 році, виявила наслідки вибуху : на площі більше 830 квадратних миль (2150 кв. км.) всюди лежали повалені дерева, висота яких досягала 80 метрів.

У наш час, завдяки NASA і супутникам, земляни, звичайно ж, навчилися прогнозувати події, які відбуватимуться в навколоземному просторі, проте в першій половині 20-го століття, це завдання було надзвичайно важким, адже страх перед невідомим явищем змусив деяких згадати про наближення кінця світу (що цілком зрозуміло).

Ось що писала The Guardian 18 вересня 1938 року:

Люди рятуються втечею

"У 1908 році у той момент, коли метеорит увійшов до земної атмосфери, на висоті близько п'ятдесяти миль утворилися сріблясті хмари, що світяться. Вони були помітні над більшою частиною території Росії. Світіння можна було спостерігати практично в будь-якій точці Сибіру, і навіть у віддаленішому регіоні – на Кавказі. Багато росіян, розуміючи це явище як знамення кінця світу, що наближається, покинули свої будинки, залишивши своє майно, і спрямувалися в храми і монастирі. Побоюючись настання Страшного суду, багато людей виголошували молитви і постили".

Зіткнення небесного об'єкту з поверхнею землі було настільки потужним, що його відчули навіть у Великобританії. Так, одна читачка газети The Times у своєму листі в редакцію поставила питання: чому в одну з ночей небо світилося. Тоді, 1908 року вона так і не отримала відповіді, але в 1991-му в розділі Notes and Queries була опублікована наступна гіпотеза: частки пилу, що потрапив після вибуху в атмосферу, викликали дифракцію сонячного світла і в результаті комусь здалося, що "о 2.30 ранку хтось [грав] у гольф в районі Сент-Ендрюс [тобто піднімав пил на знаменитих полях для гольфу в Шотландії]".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Середньовічні лицарі могли бачити битву чорних дір

Вражають масштаби Тунгуського феномену, до того ж, ця подія завжди була оточена ореолом таємниці. Упродовж століття учені так і не дійшли до єдиної думки відносно причин вибуху: Що ж це все-таки було – комета, астероїд або метеор?

Тунгуський метеорит навіть залишив свій слід в масовій культурі. Так, в 2008 році одна з ігор, випущених компанією Nintendo [японська компанія, що спеціалізується на створенні відеоігор], розроблена на основі подій на річці Тунгус. У 1996 році Тунгуський метеорит надихнув творців "Секретних матеріалів", які спеціально присвятили йому одну з серій, що вже свідчить про популярність теми.

Зараз ви читаєте новину «Тунгуську катастрофу відчули навіть у Великобританії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі