понеділок, 05 вересня 2022 10:12

Стюардеса закрила від куль терористів трьох дітей

Стюардеса закрила від куль терористів трьох дітей
З висоти 6 м. пасажири стрибали з крила літака на асфальт і ламали кістки. Фото: https://www.thequint.com

У пакистанському місті Карачі 5 вересня 1986-го палестинські бойовики захопили літак Boeing 747 компанії Pan American. Утримували заручників більше 17 год. та згодом почали стрілянину. Загинуло 43 людини і близько 120 отримали поранення.

Літак приземлився в аеропорту Карачі о 5.25 ранку. Летів з Бомбея до Нью-Йорка. На борт зайшли вдягнені у блакитну форму сил безпеки Пакистанського аеропорту терористи. Це члени терористичної організації Абу Нідаля, котрих підтримували влада Лівії. Виступала проти політики США та Ізраїлю на Близькому Сході. Планували на авіалайнері забрати палестинських в'язнів на Кіпрі і в Ізраїлі. Озброїлися автоматами, пістолетами, гранатами.

Індійська стюардеса Нірджа Бганот встигла повідомити пілотів про захоплення. Командир, другий пілот та бортінженер покинули літак через аварійний люк. Вирішили, що так терористи не можуть змусити їх підняти літак в небо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підірвали американські посольства

Терористи були розлючені і розстріляли пасажира-американця. Стюардесам наказали зібрати всі паспорти пасажирів і окремо відкласти американські. Нірджа Бганот 43 американські паспорти сховала. Терористи безуспішно вели переговори із владою країни. Погрожували підірвати літак із пасажирами.

Через 17 годин в літаку розрядився акумулятор електроживлення та згасло світло. Терористи думали, що пакистанські армія та поліція пішли на штурм. Почали стріляти в натовп.

Дві стюардеси та кілька пасажирів вирішили стрибати на крило літака. З нього – на землю. З висоти 6 м люди впали на асфальт і поламали кістки.
Нірджа Бганот допомогла багатьом пасажирам покинути літак і врятуватися. Один з терористів побачив, як стюардеса виводила дітей з літака та почав стріляти по них з пістолета. У неї влучили кулі. Бганот померла від крововтрати в машині швидкої допомоги.

Штурмовий загін знешкодив терористів в салоні літака. Уряд Індії посмертно нагородив Нірджу Бганот за її хоробрість медаллю Ашока Чакра. Це найвища військова нагорода Індії за хоробрість у мирний час. Сім'я Бганот за страхові платежі від авіакомпанії Pan Am заснувала премію імені Нірджі Бганот. Вручають членам екіпажу літаків за проявлену хоробрість під час надзвичайних ситуацій.

На судовому засіданні через два роки терористів засудили до смертної кари. Пізніше замінили на довічне ув'язнення.

Стюардеса Весна Вулович з Югославії залишилася живою після падіння літака 26 січня 1972 року. Авіалайнер McDonnell Douglas DC-9-32 прямував маршрутом з Копенгагена в Белград. Коли літак пролітав над німецьким Херсдорфом, він вибухнув в повітрі. Терористи пронесли бомбу.

Весна Вулович перебувала в комі 27 днів, а прокинулася вже світовою знаменитістю. Дівчину внесли в Книгу рекордів Гіннесса, як першу людину, яка вижила після падіння з висоти 10 км.

Зараз ви читаєте новину «Стюардеса закрила від куль терористів трьох дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі