середа, 10 березня 2021 10:14

Створили добровольчий батальйон для охорони кордонів з Угорщиною

Створили добровольчий батальйон для охорони кордонів з Угорщиною
1849-го у Львові створили український добровольчий батальйон. Фото: report.if.ua

10 березня 1849 року за ініціативи Головної Руської Ради у Львові створили батальйон Руських гірських стрільців.

Український добровольчий батальйон заснували під час повстання в Угорщині. Для оборони від бунтарів імператор Франц-Йосип І наказав створювати національні військові об'єднання.

Наприкінці 1848 року уряд сформував спеціальну селянську оборону на Підкарпатті. Вона мала не впустити угорських повстанців до Галичини. До регулярних загонів батальйону Руських гірських стрільців увійшло 1,4 тис. осіб. Усього до нього зголосилося 3460 чоловік. Батальйон складався з 6 сотень. Більшість старшин були українцями, військові мали свою уніформу.

Стрільців запропонували одягнути у національні строї. Але затвердили як однострій капелюх синій складаний з великим дашком та жовтим обшиттям, форму червоного кольору зі стоячим коміром та синьою облямівкою та сині штани з жовтими лампасами. Стрільці були озброєні карабінами та довгими багнетами. Старшини мали довгі шаблі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За гору Маківку билось 2 курені Українських січових стрільців

До вересня батальйон вишколювали у Львові. Потім його направили до Кошице у Словаччині. Українці там виконували допоміжну охоронну службу. Угорське повстання на той момент вже придушили.

У січні 1850 року батальйон перевели до Перемишля та розпустили.

Під впливом революційних подій у Західній Європі 1848-го в Галичині виникли національно-політичні організації. 2 травня 1848-го представники демократичних кіл українства утворили у Львові Головну Руську Раду, що стала першою українською політичною організацією.

Зараз ви читаєте новину «Створили добровольчий батальйон для охорони кордонів з Угорщиною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі