субота, 03 лютого 2018 04:20

Радянський супершпигун дев'ять років передавав атомні секрети комуністам

Радянський супершпигун дев'ять років передавав атомні секрети комуністам
Клаус Фукс. Фото: Вікіпедія

3 лютого 1950 року у Великій Британії заарештовано Клауса Фукса, англійського вченого німецького походження, який брав участь у розробці атомної бомби. Він був звинувачений у передачі Радянському Союзу надсекретних даних по атомних розробках. Це був перший з цілого ланцюга арештів радянських шпигунів, який завершився арештом, судом і стратою Джуліуса і Етель Розенбергів.

Німецькй фізик, доктор з філософії у 1941 році підключився до групи Рудольфа Пайерлса, яка у той час працювала над уточненням критичної маси урану і проблемою розділення ізотопів. В тому ж році через кілька місяців після початку війни Німеччини проти СРСР, Фукс вийшов на представників радянської військової розвідки і почав передавати відомості про британські розробки в області ядерної зброї. У 1943 був переданий на зв'язок розвідці НКДБ СРСР.

Допитувався у Великій Британії американським контррозвідником Робертом Лемфером, який переконав його розкрити особистість зв'язкового Гаррі Голда. Голд, у свою чергу, назвав Девіда Грінгласса, через останнього вийшли на Розенбергів. Був засуджений на 14 років (максимальний термін за шпигунство у формі передачі військових секретів дружній державі, так як під час передачі секретів СРСР і Велика Британія були союзниками). На вимогу Сполучених Штатів про депортацію Клауса Фукса Велика Британія відповіла відмовою і тим врятувала його від страти. Радянський Союз, у свою чергу, відмовився визнати його своїм агентом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер радянський розвідник, що вивідував секрети про атомну зброю США

У 1959 році Фукс був достроково звільнений і позбавлений британського громадянства. Повернувся до Німеччини, одружився на високопоставленій співробітниці партії Маргарет Кейльсон. Працював у Центральному інституті ядерних досліджень і викладав у Дрезденському технічному університеті. З 1967 року був членом ЦК СЄПН, з 1972 року членом Президії Академії наук НДР. Помер 28 січня 1988 року у Дрездені, радянська влада так його і не визнала і не винагородила.

Зараз ви читаєте новину «Радянський супершпигун дев'ять років передавав атомні секрети комуністам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі