вівторок, 27 листопада 2012 12:14

Досконалість стародавніх кам'яних знарядь пояснили прагненням до авторитету

Досконалість стародавніх кам'яних знарядь пояснили прагненням до авторитету

Антрополог Пенні Спікінс (Penny Spikins) з університету Йорка висунула гіпотезу про те, що функціонально невиправдана досконалість кам'яних знарядь пов'язано з тим, що стародавні люди, виготовляючи їх, таким чином намагалися заробити репутацію та довіру суспільства. Робота опублікована в журналі World Archaeology, а її короткий зміст можна прочитати на сайті університету.

Перші кам'яні сокири, за словами антропологів, древні люди Homo erectus і Homo ergaster навчилися виготовляти близько 1,7 мільйонів років тому. Багато хто з них настільки симетричні і виготовлені так майстерно, що їх форму складно пояснити реальною функціональністю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля Омська археологи знайшли вулканічне скло

Найбільш поширена гіпотеза свідчить, що стимулом для виготовлення досконалих кам'яних знарядь був статевий відбір. Її прихильники вважають, що у такий спосіб виробники сокир могли привернути до себе увагу протилежної статі, оскільки здатність виготовляти складні інструменти говорить про якість спадковості.

Пенні Спікінс в новій статті пропонує альтернативне пояснення - за її словами, стимулом до виготовлення складних знарядь було бажання заробити авторитет. Здатність до скрупульозної роботи, як вона вважає, повинна була показати, що автору сокири можна довіряти. Аргументами на користь своєї гіпотези вона висуває спостереження за шимпанзе, у спільноті яких, за її словами, теж можна спостерігати "зачатки взаємин на основі довіри".

Раніше інша група археологів виявила в південноафриканській печері традицію виготовлення кам'яних знарядь, яка підтримувалася протягом 11 тисяч років. На думку авторів роботи, підтримання традиції говорить про високий інтелект людей, які жили 70 тисяч років тому, тому що навчання виготовленню інструментів вимагало розвиненої мови.

Зараз ви читаєте новину «Досконалість стародавніх кам'яних знарядь пояснили прагненням до авторитету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі