понеділок, 05 травня 2014 13:21

Символом полеглих у Другій світовій війні українців стане червоний мак

Символом полеглих у Другій світовій війні українців стане червоний мак

Україна згадуватиме полеглих у Другій світовій війні під європейським символом - червоним маком. 8-9 травня у Києві пройдуть заходи з відзначення завершення Другої світової війни у Європі та перемоги над нацизмом.

Цьогоріч вперше у Києві на офіційних заходах буде вжито європейську символіку пам'яті полеглих у війні - червоний мак. Ідея та графічне втілення стало результатом співпраці Українського інституту національної пам'яті та Національної телекомпанії України.

"Пропонуємо новий символ як виявив нашої поваги до тих, хто знищив нацизм. Це буде червоний мак - символ європейський та український. У наших піснях йдеться, що маки зацвітають там, де пролилася козацька кров", — говорить директор УІНП Володимир В'ятрович.

"День пам'яті, день капітуляції нацистської Німеччини. Треба було як символ щось знакове, що символізувало би не свято, яким війна не може бути за визначенням, а пам'ять та скорботу", - додає гендиректор НТКУ Зураб Аласанія.

Емблема cхематично зображує квітку червоного маку, також нагадує слід від кулі з розтікшоюся довкола кров'ю. На думку творців логотипу, має символізувати страждання, смерть, героїзм, мільйони загиблих у війні. Біля символу розташоване гасло "Ніколи знову".

"Друга світова війна була більшою, ніж Велика Вітчизняна. Зокрема, для України. Для України війна почалася в 1939 році, а не в 1941-му", - наголошує харківських дизайнер, автор логотипу Сергій Мішакін.

Офіційні заходи з нагоди завершення Другої світової війни у Європі та перемоги над нацизмом цьогоріч пройдуть 8 і 9 травня, зокрема, разом із Європою та світом, Україна розпочне вшанування загиблих 8 травня - у день підписання капітуляції нацистською Німеччиною і продовжить традиційно 9 травня.

На 8 травня запланована "Перша хвилину миру" - на відзначення того, що капітуляція Німеччини була підписана саме 8 травня пізно ввечері. Формально саме в цей день завершилася війна у Європі.

9 травня на День перемоги пам'ять полеглих у боротьбі з нацизмом у столиці вшанують у Парку вічної слави та на Софійській площі.

Зараз ви читаєте новину «Символом полеглих у Другій світовій війні українців стане червоний мак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі