понеділок, 19 лютого 2018 16:54

Розповіли, що роблять у перший день посту

Розповіли, що роблять у перший день посту
19 лютого - перший день посту Фото: zak.depo.ua

Сьогодні розпочався піст. На Закарпатті цей день називають помивальним понеділком. Господині ретельно миють і чистять посуд та інше кухонне начиння.

"Так робили наші бабусі, матері, так роблю і я. Раніше алюмінієві горниці, а також ложки, вилки чистила просіяним піском та господарським милом. Емальований посуд – содою. Від нагару палачінтоші (сковорідки – Gazeta.ua) чистила наждачкою, потім друтянкою. Полоскала під проточною водою. Такі чисті були і блищали, як нові. Горнята, тарілки, миски декілька разів обдавала окропом. Чистий посуд має скрипіти в руках", – каже 63-річна Ганна Василівна із села Малий Раковець на Іршавщині, пише "Карпатський об'єктив".

Кухонні рушники варили у золі. Полоскали у річках, бо водогонів не було. Зараз поряд з миючими засобами продовжують використовувати пісок та господарське мило.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Починається Великий піст: як його дотримуватися

"У мене посуд та кухонне начиння завжди чисті. Цей процес не запускаю, бо люблю чистоту і порядок на кухні. Але традиції предків сповідую: у помивальний понеділок чищу-мию-перемиваю весь посуд та кухонне начиння. Не тільки той, яким користуємося щодня. Набори і сервізи для святкового столу - теж. Користуюся звичайними засобами для миття та чищення посуду, стакани, салатниці полощу у воді з додаванням оцту", - розповідає Марія з Мукачевого.

Деякі жителі Ужгорода беруть вихідні аби перемити посуд, зробити генеральне прибирання на кухні.

Етнографи, які займаються дослідженням українських традицій, наголошують, що історично Колодій – давніший обряд, ніж обряди Масляної, бо зберігся від Трипільсих часів. Мовляв, традиція випікання млинців здебільшого впровадилися у нас саме в радянський час. На всьому терені Радянського Союзу впроваджували одні і ті самі свята, щоб традиції етносів, які входили до складу імперії, відходили на периферію і їх не згадували. Адже є нормальна біологічна потреба: душа бажає свята. Ймовірно, тоді ж у радянський час із приходом масової культури з'явилася традиція розповідати на Масляну численні анекдоти про тещу.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли, що роблять у перший день посту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі