субота, 07 жовтня 2017 04:20

Приклад конвеєру для автомобілів підгледіли на м'ясопереробному заводі

Приклад конвеєру для автомобілів підгледіли на м'ясопереробному заводі
Складальний конвеєр на заводі Форда в Детройті. Фото: Вікіпедія

7 жовтня 1913 року вперше у світі на заводі Генрі Форда в Детройті виробничий процес збирання автомобілів почав виконуватись за новою технологічною схемою - на конвеєрі. Це дало змогу скоротити тривалість процесу збирання автомобіля марки "Model T" в двічі (з 12,5 годин до шести). Протягом року цей час скоротився до 93 хвилин.

Прототипом конвеєрних ліній Форда були м'ясопереробні заводи, збудовані в 19 столітті в Чикаго і Цинцинатті. Підвішені на гаках туші забитих корів рухались по цеху по спеціальних дротах від робітника до робітника, кожен з яких виконував одну з необхідних операцій по переробці і пакуванню м'яса. Розробивши аналогічну лінію, пристосовану для збирання стартерів, Генрі Форд випробував її на початку 1913 року: 29 робітників виконували 29 операцій над пристроєм, котрий рухався між ними по спеціальному транспортеру. Це скоротило час збирання стартера з 20 хвилин до 13, а після набуття робітниками нових навичок - до 5-и.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як мислив Генрі Форд — 10 актуальних цитат

Окрилені успіхом експерименту, інженери Форда створили дві аналогічні лінії для збирання двигуна і трансмісії до "Model T", а 7 жовтня 1913 року - для монтування шасі автомобіля. Використання конвеєра дало змогу в 1916 році знизити ціну "Model T" до 360 доларів. Згодом з конвеєрів заводів Форда "Model T" почала виходити кожні 24 секунди і ціна на машину впала нижче 300 доларів. До кінця 1916 року половина всіх машин світу були автомобілі "Model T".

До 1927 року, коли "Форд Модель Т" було знято з виробництва, їх було виготовлено і продано більше 15 мільйонів екземплярів.

Генрі Форд (1863-1947) — конструктор автомобілів, засновник корпорації "Форд Мотор", перший віце-президент Співтовариства автомобільних інженерів SAE (нині — SAE International), також один з найбагатших людей усіх часів.

Зараз ви читаєте новину «Приклад конвеєру для автомобілів підгледіли на м'ясопереробному заводі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі