пʼятниця, 02 лютого 2018 11:43

Після публікації "Улісса" Джойса у світі почали дозволяти порнографічну літературу

Після публікації "Улісса" Джойса у світі почали дозволяти порнографічну літературу
Сьогодні народився ірландський письменник Джеймс Джойс. Фото: boingboing.net

2 лютого 1882 року у передмісті Дубліна, Ірландія, народився письменник Джеймс Джойс. Він був найстаршим з 10 дітей.

1888-го Джойс почав навчатися у Єзуїтському коледжі Клонгоуз Вуд. Був змушений покинути його 1892 року, бо батьки не змогли оплачувати навчання. Джойс навчався дома та у єзуїтських коледжах.

1898-го він вступив до Дублінського університетського коледжу. Там вивчав сучасні мови, зокрема англійську, французьку та італійську. 1903 року Джойс поїхав до Парижа. Через хворобу матері того ж року був змушений повернутися до Ірландії. Після смерті матері письменник поїхав до Трієсту, сучасна Італія. Там пиячив і влазив у борги. Джойс заробляв вчителюванням, журналістикою, написанням рецензій. Одружився зі своєю покоївкою Норою Барнакл.

Живучи за кордоном, Джойс пише вірші. Видає автобіографічну повісь "Портрет митця замолоду" та роман "Улісс".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Джонатан Свіфт закохувався тричі

В "Уліссі" Джойс на 600 сторінках розповідає про один день з життя дублінського єврея Леопольда Блума. У книжці детально показана географія Дубліна. Кожному з розділів присвячене певне явище, і він написаний іншим літературним стилем.

У США невідома дівчина подала до суду на Джойса за те, що той вставив до роману порнографічні сцени. Видавців оштрафували і в штатах "Улісс" 10 років заборонили друкувати. Згодом видавництво Random House спробувало оскаржити заборону. Вони заявили, що поправка до Конституції із захистом свободи слова дозволяє публікацію книги. Противники "Улісса" вказували на наявність порнографічних сцен, нецензурної лексики та неповаги до католицької церкви. Суддя заявив, що книжка не є порнографією. "За визначенням, порнографія повинна збуджувати, а ця книжка скоріше викличе блювоту", - заявив він. Через кілька хвилин після скасування заборони видавці доручили видавництву розпочати друк. Судовий вирок дозволив у майбутньому видавати й інші книжки з порнографічними сценами.

Сам Джойс визнав успіх у США, але додав, що в Ірландії книжку не надрукують і через тисячу років.

1939 року Джойс опублікував свій роман "Поминки по Фіннегану". Він виявився занадто складним і його погано сприйняла публіка.

Після початку Другої світової війни Джойс переїхав до Цюріху, Швейцарія. Там він помер 13 січня 1941 року.

4 січня 1643 року в місті Вулсторп в графстві Лінкольншир на сході Англії народився Ісаак Ньютон. Його батьками були дрібні землевласники. Батько рано помер, мати вдруге вийшла заміж і залишила Ісаака на догляд своїй матері.

Зараз ви читаєте новину «Після публікації "Улісса" Джойса у світі почали дозволяти порнографічну літературу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі