понеділок, 14 травня 2018 13:12

Петро Дорошенко наказав свою дружину відправити у монастир за зраду

Петро Дорошенко наказав свою дружину відправити у монастир за зраду
14 травня 1627 року народився Петро Дорошенко. Фото: Znaj.ua

14 травня 1627 року в Чигирині народився онук гетьмана Михайла Дорошенка, син Дорофія та Марії Дорошенків Петро Дорошенко. У майбутньому він стане гетьманом Війська Запорозького.

Дорошенко навчався у Києво-Могилянській колегії, знав латинську і польську мови. З 20 років жив на Січі, у 30 років його призначили полковником Прилуцьким. Виконував дипломатичні доручення Богдана Хмельницького, вів переговори з шведським урядом, очолював делегацію до Москви у 1659-1660 роках. Після смерті Хмельницького Петро Дорошенко прийняв сторону Івана Виговського.

У 1665 році Петра Дорошенка обрали гетьманом. Він обіймав посаду 11 років.

13 січня 1667-го Москва уклала з Річчю Посполитою Андрусівську угоду. Росія залишила собі окуповані землі Лівобережної України, Правобережну віддала Польщі. Відтоді Петро Дорошенко зайнявся об'єднанням України. 1669 року на бік Дорошенка перейшов Іван Сірко і вони провели низку успішних походів. Після вбивства гетьмана Лівобережної України Івана Брюховецького Дорошенко став гетьманом усієї України.

Дорошенко уперше запровадив професійну найману армію, бійців якої називали сердюками або компанійцями.

18 липня 1672 року під Білою Церквою сердюки Дорошенка розбили польську армію. Після цього поляки погодилися віддати козакам Україну "в давніх кордонах" – Поділля та козацьку Україну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чортомлицьку Січ московські війська знищили за два тижні

У цей момент Петро Дорошенко дізнався, що його молода дружина Єфросинія його зрадила. Гетьман передав владу Дем'яну Многогрішному і поїхав додому. У цей час Многогрішний уклав угоду з Москвою і став гетьманом Сіверським.

19 вересня 1676 року у Чигирині Дорошенко передав уряд і гетьманські відзнаки Івану Самойловичу. Оселився у Сосниці на Чернігівщині, Єфросинію відправив до монастиря.

Згодом на вимогу царського уряду виїхав до Москви. У 1679-1682 роках Дорошенка призначили вятським воєводою і він мешкав у Вятці. Останні роки життя Дорошенко провів у селі Ярополчому під Москвою.

Помер Петро Дорошенко 19 листопада 1698 року на 71-му році життя. Похований на церковному кладовищі Ярополчого. Могила збереглась до наших днів. Праонука гетьмана Наталія Гончарова стала дружиною російського поета Олександра Пушкіна.

21 квітня 1597 року у Варшаві стратили козацького ватажка Северина Наливайка. Існує кілька версій, як саме загинув козак: його четвертували або спалили живцем в мідному бику.

Зараз ви читаєте новину «Петро Дорошенко наказав свою дружину відправити у монастир за зраду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі