четвер, 15 липня 2021 17:26

Перепоховали рештки 78 жертв НКВД

Перепоховали рештки 78 жертв НКВД
Жертв НКВД 1939-53 років перепоховали на Полі Скорботи

У Дрогобичі урочисто перепоховали рештки 78 жертв НКВД.

Масове поховання виявили 2019 року пошуковці. Воно містилося на території саду поблизу Меморіального комплексу "Тюрма на Стрийській". Понад 75 років тому в ями скидали одразу двоє-троє, п'ятеро й більше людей. Усім було від 20 до 50 років і більше, передає "Збруч".

"Про наслідки більшовицького терору 1940-1950 років в Україні й про сьогоднішню агресію їхніх нащадків на східних теренах країни має знати весь світ. Необхідно залучити молодь, громадськість, нагадати суспільству про трагедію, демонструючи фільм "Дрогобицька Голгофа", коментарі очевидців тих подій", – зазначив міський голова Дрогобича Тарас Кучма.

Прощання з жертвами більшовицького терору розпочалося з монастирського храму апостолів Петра й Павла. Рештки поховали на міському Полі Скорботи.

14 липня в місті оголосили Днем жалоби. 30 років тому там уперше поховали 486 замордованих чекістами людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада змінила ритуал військового поховання

У селі Великі Загайці Кременецького району Тернопільської області дослідили поховання воїнів УПА, убитих НКВД. Gazeta.ua з'ясувала деталі розкопок. Їх провела експедиція меморіально-пошукового центру "Доля".

Зараз ви читаєте новину «Перепоховали рештки 78 жертв НКВД». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі