четвер, 22 квітня 2021 01:13

Виявили давній барельєф, яким захищали будівлю від злих духів

Виявили давній барельєф, яким захищали будівлю від злих духів
У Львові під час реставрації знайшли маскарон. Фото: inlviv.in.ua

На Фабриці повидла у Львові під час реставрації знайшли гіпсове зображення обличчя.

Зараз будівлю перетворюють на центр сучасного мистецтва Jam Factory Art Center, передає Galnet.

"Ми знайшли маскарона на фасаді старої будівлі, а саме у її піддашші. Маскарон був у дуже темному кутку, тому ми не могли його розгледіти, і лише під час демонтажу покрівлі ми побачили його. Такі обличчя раніше встановлювали, аби захистити будівлю від злих духів. Це або дитяче лице, або ангела", – розповів менеджер проєкту компанії Delta Ukraine, яка курує ревіталізацією об'єкту Юрій Забава.

Фахівці зробили зліпок барельєфу. Після цього маскарон демонтували зі стіни. У майбутньому його використають у дизайні інтер'єрів.

"Маскарони завжди розміщували на фасаді будівлі із зовнішньої сторони. Але той, що ми знайшли, був у середині будівлі. Ми дійшли до висновку, що будівля Фабрики повидла спочатку мала зовсім інший вигляд та склад даху, без шпилів. Цей маскарон датується ще 1860-ми роками – коли звели будівлю", - каже Забава.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У вбиральні органного залу знайшли унікальні фрески

На фабриці також знайшли пляшки від закруток 1980-90-х років, алкогольних напоїв 1940-50-х та німецької газованої води.

У Львові в будинку №26 на вул. Левицького відновили старовинний вітраж. Він слугує стелею холу житлового будинку та водночас підлогою у квартирі на 2-му поверсі. Роботи протягом 2 місяців виконувала львівська реставраторка Марія Шумська-Барвінок.

Зараз ви читаєте новину «Виявили давній барельєф, яким захищали будівлю від злих духів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі