середа, 12 червня 2024 01:30

Знайшли масове поховання немовлят

Знайшли масове поховання немовлят
У Франції знайшли древній дитячий цвинтар. Фото: Christophe Fouquin/Inrap

Масове поховання мертвонароджених дітей та немовлят знайшли археологи в історичному центрі міста Осер у Франції.

У Франції під час розкопок в історичному центрі міста Осер археологи знайшли некрополь, присвячений мертвонародженим дітям та немовлятам, передає Arkeonews.

Дослідники з Національного агентства археології та збереження Франції виявили до п'яти рівнів поховань високої щільності з І-ІІІ столітть.

Місто Осер заснував гальський народ сенонів, воно набуло великого значення у Римській імперії. Якщо цей некрополь є частиною галло-римської традиції, то він має багато особливостей, які відрізняють його. Раніше некрополі розміщували за межами населених пунктів. Маленьких дітей ховали на периферійних зонах похоронних місць.

Виявили керамічний посуд із підношення мертвим та богам. До могил клали перли чи гроші. Біля голови дитини ставили маленьке керамічне горнятко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли некрополь давньої цивілізації

Більшість похованих дітей були у позі ембріона. Дехто лежить на спині.

Тіла немовлят клали у черепицю, кераміку, дерев'яні труни, кору дерев, кам'яну опалубку, текстиль та інші оболонки. Іноді тіла просто засипали уламками амфор.

П'ять рівнів у некрополі археологи називають унікальним явищем. У галло-римському світі цілісність могил завжди зберігали. Але у некрополі, виявленому в Осері, деякі гробниці розташовані так, що руйнують інші. Це може бути пов'язане з нестачею простору, або зі статусом померлих дітей, які не завжди сприймалися як окремі особистості.

У Єгипті археологи знайшли велике поховання із 250 саркофагів із муміями, а також схованку з бронзовими статуями.

Знахідка розташована в некрополі Саккара неподалік Каїра.

Мумії добре збереглися.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли масове поховання немовлят». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі