четвер, 11 квітня 2013 11:43

На місці доленосної битви знайшли шотландський значок у вигляді корони

Автор: Фото: archae.ru
  Шотландський значок, знайдений на місці битви при Флоддене
Шотландський значок, знайдений на місці битви при Флоддене

Під час дослідження місця битви при Флоддене археологи виявили значок у вигляді корони. Як вважають, його носили солдати з особистої свити короля Джеймса IV-го. Знак, який пролежав у землі понад п'ятсот років, складався зі сплаву міді і, схоже, кріпився до капелюха. Його конструкція включає в себе Флер де Лис (геральдичну лілію) з дорогоцінним камінням і діамантами, елементи, які були частиною шотландської корони в 1513 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи запевняють, що могила королеви Боудікки знаходиться під Макдональдсом

Битва при Флоддене стала поворотною подією в історії Великобританії і заклала основу для подальшого Союзу Корон між Шотландією та Англією.

Автор: Фото: archae.ru
  Шотландський король Джеймс (Яків), який загинув у битві при Флоддене
Шотландський король Джеймс (Яків), який загинув у битві при Флоддене

"Цей артефакт був знайдений буквально в останній день розкопок на західній стороні поля", - повідомив Кріс Вургесс менеджер з археології екомузею "Флоддене 1513". - Значок має вигляд корони,схожої на шотландську корону 16-го століття. Такі значки могли носити тільки ті, хто був безпосередньо пов'язаний з Джеймсом. Можливо, це був вісник, посланий королем на правий фланг шотландської армії, що знаходився під командуванням графа Хантлі. Дослідження поля бою, мета якого встановити точне місце битви, є частиною більшого проекту пов'язаного з відзначенням 500-річчя історичної битви".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Всі знання про короля Артура для нас є втраченими - історик

На даний час знахідка відправлена ??в Ньюкасл для подальшої оцінки та аналізу. Кріс додав: "Пошук артефактів пов'язаних з Битвою при Флоддене допомагає зрозуміти, як розгорталися події під час битви. Нам дуже важливо розуміти, що це не просто дата з історичної книги, а подія, яка змінила майбутнє тисяч людей. Вона допомагає пам'ятати про загиблих з обох сторін".

Автор: Фото: archae.ru
  Мініатюра, що зображає битву при Флоддене
Мініатюра, що зображає битву при Флоддене

Треба відзначити, що шотландська армія в битві при Флоддене була повністю розбита. На полі бою загинув сам король Джеймс IV (Яків), а також безліч видатних шотландських дворян. Це була перша у світовій історії війна, де результат бою вирішила артилерія. Правому флангу шотландців під командуванням графа Хатлі вдалося відкинути англійців, але це не вплинуло на загальний хід бою. Шотландці втратили убитими близько 10000 чоловік, англійці 3000 чоловік.

Зараз ви читаєте новину «На місці доленосної битви знайшли шотландський значок у вигляді корони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі