четвер, 11 січня 2018 00:22

Метро в Лондоні почалося з підземного переходу попід Темзою

Метро в Лондоні почалося з підземного переходу попід Темзою
Тунель у якому обладнали лондонський метрополітен почали робити у 1825 році Фото: skydive.ru

10 січня 1863 року в Лондоні відкрилась перша гілка лінії метрополітену. Будівництво тунелю для нього почалося ще в першій половині XIX століття.

В 1825 році інженер французького походження Марк Брюнель розпочав будівництво тунелю попід річку Темзу. Тунель мав призначатися для пішоходів, який спрощував пересування між частинами Лондона. Вже в другій половині XIX століття британський парламент утвердив рішення про створення лондонського метрополітену. Тунель Брюнеля був визначений як один із частин майбутньої лінії метро. Закон був ратифікований в 1855 році, отримав назву Metropolitan Railway, пише сайт undergroundexpert

Під час будівництва виявилось, що виділених коштів на добудування не вистачає. Назустріч лондонцям пішов представник муніципальної адміністрації Чарльз Пірсон, який зміг виділити кошти на продовження робіт. 9 січня 1863 року. Між Паддінгтон і Фаррингтон-стріт пройшов перший поїзд. При будівництві використовувався унікальний до того часу метод будівництва. Спочатку вулиці вздовж станції розкопували, а потім робили цегляну кладку тунелю. Загальна довжина ліній сягала 6 кілометрів і налічувала 7 станцій метро. На той момент потяг рухався за рахунок парової тяги. Електрифікація лінії метро почалася тільки в 1890 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Першим трамваєм можна було проїхати 8 км

Наразі лондонське метро налічує 270 станцій та 11 гілок метрополітену.

Найкоротше метро у світі відкрили 29 грудня 1995 року у Дніпрі. Його загальна протяжність 7,1 км, час руху в один кінець 14 хв. Метрополітен складається з однієї лінії Центрально-Заводської, на якій збудовано 6 станцій.

Є кілька версій появи метро у місті. Офіційну пов'язують з тим, що місто стало мільйонником. Інша більш стратегічна: у 1970-ті роки, під час холодної війни, Дніпро було закритим містом, і на карті закордонних спецслужб потрапляло під імовірні об'єкти для авіаударів.

Зараз ви читаєте новину «Метро в Лондоні почалося з підземного переходу попід Темзою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі